Mediapool.bg - новини, анализи, коментари

"Архипелагът ГУЛАГ" може да стане задължителна книга за руските ученици

06:30 | 27.10.2010 | 187 прочитания
Размер на текста

Руският премиер Владимир Путин приветства издаването на предназначен за ученици вариант на книгата на Александър Солженицин "Архипелагът ГУЛАГ", като заяви, че творбата е важно четиво, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Произведението на известния дисидент, описващо страданията в трудовите лагери по времето на Сталин, бе забранено в Съветския съюз след публикуването му на Запад през 1973 г.

"Тази книга е много нужна", обърна се Путин към вдовицата на Солженицин Наталия в изказване, излъчено по държавната телевизия.

Наталия е направила предназначен за ученици съкратен вариант на "Архипелагът ГУЛАГ", който е четири пъти по-къс от оригинала. Според държавни медии той може да стане задължителен за изучаване от 16-17-годишните ученици.

"Без да знаем какво е изложено тук, няма да имаме пълно разбиране за нашата страна и ще изпитваме трудност, когато мислим за бъдещето", заяви Путин.

Наталия каза, че са приготвени първоначално 10 000 екземпляра за училища и библиотеки.

Руски правозащитници са разтревожени от това, което те смятат за опит на някои служители, особено докато Путин беше президент между 2000 и 2008 г., да омаловажат зверствата по времето на Сталин, като наблягат на неговите постижения.

Миналата година активисти и западни дипломати осъдиха написан с помощта на историк от управлаващата партия "Единна Русия" нов учебник, който споменава репресиите по времето на Сталин, но описва съветския диктатор като добър управник, отбеляза Ройтерс.

Отпечатване

Как да постъпи България с "Южен поток"?

© Copyright 2014 Mediapool.bg All rights reserved