Ти си това, което четеш

Откриват телефонна линия за психично здраве

10:28 | 28 май 2009 | 3 коментара
Информационна линия за психично здраве стартира от 1 юни в София. На номер 02/42 111 42 на цената на един градски разговор всеки делничен ден между 12 и 16 часа консултанти доброволци ще отговарят на въпроси, свързани с психични проблеми и възможностите за подкрепа от страна на институции, служби и специалисти в психично-здравната сфера.

Целта на проекта е да повиши качеството на живот на хората с тежка психична болест в София чрез създаване на Дневен център, Защитено жилище, Информационен център за психично здраве, в рамките на който ще функционира телефонната линия.

Тя е създадена по проект за изграждане на Комплекс за психично-здравни услуги в София, който се финансира от програма ФАР на Европейския съюз, фондация "Лале”, частни донори и се осъществява от Фондация "Глобална инициатива в психиатрията-София”.

Специалистите посочват, че психично-здравните проблеми могат да разрушат живота на страдащите от тях хора и на техните близки.

"Понастоящем в България лечението и подкрепата на индивиди с тежка и хронична психична болест се предоставят основно от психиатричните болници и социалните домове. Да живееш в институция често е равносилно на това да забравиш кой си, какво обичаш, какво е да пазаруваш, да излизаш с приятели, да плуваш в морето или просто да слушаш любимата си музика. При наличието на ограничен брой алтернативи на тази традиционна система, влизането в подобен тип заведение в много случаи на практика означава доживотна присъда, което е много тревожно", коментират специалисти.

Още от България