Ти си това, което четеш

Президентът на Доминиканската република посредничи за диалог във Венецуела

14:45 | 14 септември 2017 | 0 коментара

Президентът на Доминиканската република Данило Медина

Президентът на Доминиканската република Данило Медина се срещна в сряда вечер с представителите на правителството и опозицията на Венецуела, които пристигнаха в Санто Доминго по негова покана, за да обсъдят възможностите за подновяване на диалога, предадоха информационните агенции.
 

Правителството бе представлявано на срещата от председателя на новоизбраната Конституционна асамблея Дулси Родригес и нейния брат - шефа на столичната община Либертадор Хорхе Родригес. От опозицията в преговорите участваха Тимотео Самбрано и Луис Флоридо.
 

Посредник между властите във Венецуела и опозицията, освен Медина, е бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.
 

След пристигането си в доминиканската столица Хорхе Родригес каза, че целта на правителството е "да проведе преговори, да постигне споразумение и да разреши противоречията". В същото време опозицията заявява, че няма да поднови диалога с правителството, докато не бъдат изпълнени редица условия, които включват освобождаване на политическите затворници, определяне на дата за президентски избори през следващата година, и уважаване на решенията на парламента, мнозинство в който има опозиционната коалиция "Блок на демократичното единство".


Преговорите за уреждане на политическата криза във Венецуела ще продължат днес в Санто Доминго - столицата на Доминиканската република, съобщи пред журналисти късно снощи Данило Медина.
 

"Ние се запознахме с гледните точки на двете страни относно ситуацията във Венецуела и сега работим над дневен ред на преговорите, които ще способстват за решаване на кризата", съобщи той след 4-часовата среща, състояла се в сградата на доминиканското министерство на външните работи. Медина подчерта, че "страните демонстрират голямо желание да постигнат споразумение".

Още по темата
Още от Свят

Трябва ли управителят на НЗОК да подаде оставка?