Преговорите за Венецуела ще продължат на 27 септември

Медина (в средата) и Сапатеро (вдясно) говорят пред журналисти в Санто Доминго

Правителството и опозицията на Венецуела напредват в проучвателните разговори, които имат за цел да създадат рамка за решаване на икономическата и политическа криза в страната, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Доминиканската република Данило Медина съобщи, че двете страни са се съгласили да се срещнат за трети път на 27 септември и да поканят четири държави - Мексико, Чили, Боливия и Никарагуа, да присъстват на разговорите. Вчерашните разговори минаха добре, а днешните - още по-добре, каза Медина.

Изявлението бе направено след края на двудневни преговори в карибската страна.

Не се съобщава дали делегациите на венецуелското правителство и на опозицията са имали пряка среща или само са си разменили послания чрез Медина и бившия испански премиер Хосе Луис Сапатеро, главната движеща сила зад опита за диалог. Но дори самият факт, че се планира следващ кръг от разговори, се оценява от анализатори като много голям успех, имайки предвид силната поляризация във Венецуела.

Правителството на президента Николас Мадуро даде сигнал, че е отворено за диалог. Опозицията обаче е скептична и настоява, че за разрешаване на проблемите на Венецуела Мадуро трябва да се откаже от властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?