Ти си това, което четеш

Студенти на протестно шествие в София заради убийството на младеж

17:06 | 11 декември 2008 | 92 коментара

На фона на вълненията, обхванали младежите в съседна Гърция и пренесли се в страни от Западна Европа, и български младежи излизат от летаргията и се готвят за протести. Гръцките младежи излязоха на улицата, след като полицаи застреляха 16-годишно момче при акция на анархисти.

В София студенти и преподаватели от Медицинския университет организират шествие в петък заради смъртта на второкурсника по фармацевтика Стоян Балтов на 5 декември пред дискотека “Амнезия” в Студентския град. Момчето бе пребито до смърт от свои връстници.

Към протестите на студентите медици от София ще се присъединят и техни колеги от висши учебни заведения и в други градове на страната, които също ще организират по места митинги и шествия. Митингите може да продължат и в събота, когато се очаква да има протести и на полицаи.

Проявите са срещу насилието в Студентския град, което доведе до смъртта на 20-годишния Стоян, родом от Сливен. Младежите ще настояват общината и полицията в Студентския град да наложат строг контрол над 18-те нощни клубове и 57-те ресторанта в района, които са се превърнали, по думите им, на пиянски сборища, включително на наркомани и пласьори на дрога. Те ще искат да се засили частната охрана и да се въведе вечерен час.

Пред БНР Петър Неделчев, началник на Седмо РПУ, което обхваща територията на Студентски град, обаче каза, че няма достатъчен ресурс районът да бъде обхванат по-пълно от полицията. “Не можем да сложим на всеки ъгъл полицай”, оправда се той.

Шествието в петък на младежите от медицинския университет ще бъде водено от ректора проф. Ваньо Митев. Ще участват ректори и на други университети, представители на Българския лекарски съюз, Българския червен кръст, Съюза на фармацевтите в България. Шествието ще тръгне от зала "Христо Ботев" в Студентския град в 10.30 часа.

От студентската телевизия “Алма Матер” обявиха, че ще инициират кампанията “Студентския град за студентите”.

Още по темата
Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?