Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов убеден, че Ангел Семерджиев ще има среща с прокуратурата

Назначил новата шефка на ДКЕВР без да я познава, но правело добро впечатление, че е от RWE

80 коментара
Борисов убеден, че Ангел Семерджиев ще има среща с прокуратурата

Бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев ще има среща с прокуратурата, заяви в събота премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. За наследничката на Семерджиев Юлиана Иванова, която бе назначена от него в сряда, заяви,че никога нямало да я назначи, ако знаел, че продава незаконно цигари в интернет. В същото време обаче той не каза дали е готов да освободи Иванова, на която даде 20 дни кредит на доверие, за да предложи нов модел на образуване на цените на тока и да извърши проверки дали членовете на комисията нямат конфликт на интереси.

По думите на Борисов Семерджиев бил назначен по искане на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който бе отстранен през март миналата година.

"Той ме запозна със Семерджиев, аз го сложих като шеф на ДКЕВР. От това, което установихме, не случайно го отстраних и той ще има среща с прокуратурата, съм убеден, защото много неща ще излязат за този човек. Аз съм го назначил, аз съм го уволнил”, каза министър-председателят.

Попитан дали Семерджиев е най-голямата му кадрова грешка, Борисов каза, че "той върви с Трайков, това трябваше да го направя още преди две години, но, за съжаление… Моята вина винаги си признавам”.

От думите му стана ясно още, че въобще не е познавал Юлиана Иванова, преди да я назначи. "Не я познавах в никакъв план, освен като представител на RWE (германската компания искаше да участва в строежа на АЕЦ "Белене”, но се отказа в края на 2009 г. – бел. ред.). Тогава правеше добро впечатление”, обясни Борисов механизма на назначаването на новата шефка на ДКЕВР.

Тя зае мястото на Семерджиев, чиято оставка бе поискана заради неприети наредби за освобождаването на електрическия и газовия пазар, заради което Брюксел ни заплаши с дело пред Съда на Европейския съюз в края на януари. Отстраняването на Семерджиев обаче стана удобно за управляващите в  момента, в който ескалира общественото недоволство от високите сметки за тока.

"ЕРП-тата веднъж ги проверявах и ги глобих, те обещаха да спазват правилата”, заяви още Борисов, който през пролетта на 2010 г. поде офанзива срещу тримата доставчика, пращайки отново проверки на ДКЕВР, данъчни и финансови инспектори и дори служители на Държавната агенция "Национална сигуронст”, които търсиха данни за направени инвестиции в клиентски центрове на ЧЕЗ, ЕВН и тогавашната Е.ОН, която по-късно продаде бизнеса си на „Енерго-Про”. Дружествата бяха глобени с малко над 3 млн. лв., но санкциите бяха оспорени пред Върхавния административен съд.

По думите на Борисов три години след онези проверки финансови инспектори били констатирали същите нарушения.

"Тези, които протестират, трябва да знаят – защо тези хора не протестираха, когато един милиард лева платиха Тройната коалиция за "Цанков камък”, за 80 мегавата? Защо не протестираха срещу 1.5 милиарда лева, които заминаха за един гьол, "Белене”, НЕК е фалирала само от тези две сделки. Вместо  с 2.5 милиарда лева да се намалят загубите по мрежата, да се направи енергийна ефективност. Всички ние в края на май ще дадем още 400 милиона лева на "Париба” за заема за "Белене”. Защо не протестираха тогава? Защото сега аз ги чувам и като дойдат, решавам проблемите", заяви още Борисов.

Той продължи с въпросите си, прехвърляйки се на зелените, които попита защо не били протестирали тогава за огромни територии, раздадени в горите и по морето.

Когато са подписвали зелените енергии, договорите за топлоелектрическите централи, тогава се фиксира високата цена. (Любен) Корнезов е бързал да вкара закона за зелените енергии, ако ние не бяхме намалили два пъти цените на тока, за което имаше изключителен вой от много посланици, въобще нямаше да можем сега да говорим за цена на тока, толкова висока щеше да бъде, продължи премиерът.

Темата с високите сметки за тока и планираните мерки за намаляването им продължава да е водеща за политиците от властта и опозицията. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви пред „Дарик”, че електроразпределителните дружества могат да си позволят смяната на обикновените електромери с ”умни”, което ще бъде крачка напред в либерализирането на енергийния пазар.

Той обясни, че един обикновен електромер струва 30 лева, а ”умните”, които позволяват дистанционно отчитане, са два пъти по-скъпи – 30 евро. Подмяната на измервателните уреди би позволило на потребителите да избират доставчика си на електроенергия.

Според  електроразпределителните дружества обаче цената за включване на един потребител към умен електромер струва около 300 лв. и инвестицията е голяма, още повече, че от приватизацията на дружествата през 2004 г. те са сменили значителна част от уредите, тъй като бяха длъжни да сторят това по договор и не е икономически оправдано да сменят отново сравнително нови уреди.

Добрев каза за пореден път, че държавата трябва да ”да разгледа възможностите за намаляване във всеки ред от фактурата за ток”. ”Нужни са много инвестиции в интелигенти системи, които да намалят загубите по мрежата”, смята министърът.

По отношение на призивите на ВМРО и ”Атака” за национализация на ЕРП-ата, той каза, че ”ние не сме в 1944 г.”. ”Ако ЕРП-тата бяха държавни, това нямаше да изтрие разходите за пренос”, коментира Добрев. Той се обяви за стриктен контрол, който да гарантира, че дружествата изпълняват точно ангажиментите си.

Делян Добрев защити и решението на държавата да продаде миноритарните дялове от ЕРП-тата, защото те не са носели дивидент на страната. Реално обаче държавата получи дивидент само година преди да продаде миноритарните си дялове в дружествата, като предходните години по решение на управата на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, в които участваше и държавен представител, печалбата се реинвестираше в мрежата.

Министърът за пореден път говори как в следващите години България ще задоволи сама нуждите си от природен газ. ”На четири години сме от откриването на газ в Черно море, който би осигурил задоволяването на нуждите от газ на страната ни дълго време”, каза Добрев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

80 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #80

    Медиапул вече трескаво хвърля "пуловете" - за да се нагоди към силно променящата се обстановка.Тези измислени журналисти-измикяри,барековските им събратчета и сие, доста ще трябва да си въртят задниците,докато ги ориентират към "правилната посока".Боя се, че каквито са всеядни помияри, може и да успеят...Тази пасмина е не по-малко вредна от Будистите, Цветниците и т.н.. Затова - и те на боклука на историята - защото също достатъчно замърсяваха общественото пространство. АноУМЕН

  2. Анонимен
    #79

    Простата тиква-буда-мутра... Панически се опитва да се измъкне от ла*йната, които сам изс*ра, ама не може... Много скоро ще си ходи...

  3. Анонимен
    #78

    НА ТОВА СЕ КАЗВА ДЕМОКРАЦИЯ-ТОТО. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ КАТО КОЛЕДЕН ПОДАРЪК НАЗНАЧЕНИЕ ЗА ВИСШ ДЪРЖАВЕН СЛУИТЕЛ. А ЧИСТАЧИТЕ И ПОРТИЕРИТЕ ОТ RWE МОГАТ ЛИ СЪЩО ДА СТАНАТ МИНИСТРИ ЗАТОВА, ЧЕ РАБОТЯТ ТАМ?

  4. Анонимен
    #77

    - Сотире, Семерджиев трябва да му внесете обвинителен акт! Хората недоволстват! - Слушам другарю генерал Буда!

  5. Анонимен
    #76

    Не са виновни ЕРП-тата и Топлофикация! Те могат да поискат цени, каквито им трябват! Важното е регулаторът - назначената от правителството ДКЕВР да си върши работата, да извършва проверки и да реже завишените и нецелесъобразните разходи! Важно е Законодателят да защити решенията на ДКЕВР, а управляващите да не назначават в нея калинки! За 20 дена Юлиана Иванова няма да може да научи вратите в ДКЕВР, камо ли да предложи нещо смислено.

  6. Анонимен
    #75

    БРАВО на 66!!!ЗА МУТРАТА БУДА И МУТРЕСАТА ЦВЕТЕЛИНА ПАЛНА КОНФИСКАЦИЪА НА САСТОЪАНИЕТО И ЗАТВОР !!!

  7. Анонимен
    #74

    Въпросът е кога Борисов и сие ще посетят прокурора !

  8. Анонимен
    #73

    Колко пъти вече писах - вкарат ли "умни" електромери, ще има директна дистанционна кражба чрез надписване. Никой няма да може да хване един добре направен софуер, който ни бърка в джобовете. Така както Майкрософт са сложили вратички с своя Уиндоус и мога безнаказано да ни шпионират, така ще бъдем излъгани от бъдещите "умни" електромери. Аз лично бих плащал една нормална заплата на инкасатор, отколкото да ме лъжат. Пък и по този начин ще се намали безработицата. И предпочитам добрите стари механични електромери. Толкова години карахме с тях и никой нямаше проблеми.

  9. Анонимен
    #72

    още малко герберчета още малко,

  10. Анонимен
    #71

    Рапоне, а ти ще се озовеш направо в пандиза! Защото ще те съди ТРИБУНАЛ, а не съд.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.