0.3% инфлация за февруари, 1.7% за първите два месеца на годината

Инфлацията за февруари е 0.3 %, а за първите два месеца на годината с натрупване - 1.7 на сто, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

През февруари са се увеличили цените на хранителните стоки - с 0.3%, на нехранителните - с 0.9 % и на общественото хранене - с 0.4 на сто. Намалели са цените на услугите - с 0.2 на сто.

В сравнение с януари, през миналия месец по-скъпо са се продавали брашното, малотрайните и трайните колбаси, пресните млека, сиренето и кашкавалът. С 3.5% са поскъпнали зеленчуците, с 0.2% - картофите, с 0.9% - зрелият боб и шоколадовите изделия, с 0.7 на сто - лещата.

За същия период са поевтинели хлябът, свинското и птичето месо, рибата и рибните продукти, яйцата, плодовете, захарта и всички видове кафе, съобщиха от НСИ, цитирани от БТА.

През миналия месец са поскъпнали наемите за жилища - с 0.4 %, пощенските услуги - с 2.5%, моторните и смазочните масла - с 3.4 на сто.

Лекарствата са поевтинели с 0.3 %, но лекарските и стоматологичните услуги са поскъпнали съответно с 3.7 и с 2.2 на сто.

Още от Бизнес