10 хил. лева струвало заливането с изгаряща течност на момичетата в Благоевград

10 хил. лева струвало заливането с изгаряща течност на момичетата в Благоевград
Калоян Гущеров (23 г.) от дупнишкото село Яхиново е човекът, залял с изгаряща течност двете момичета от Гоце Делчев - Христина Колджиева и Мария Коемджиева. Това съобщи в петък наблюдаващия прокурор Ивайло Филипов. По първоначални данни двете студентки са залети със сода каустик.

Мъжът е признал за престъплението, дал обяснение на случилото се, съжалява за стореното и е объркан, каза прокурорът. Гущеров е регистриран в полицията за взломна кражба, която извършил през 2001 г. в Кюстендил. Тогава бил непълнолетен.

Поръчителят на престъплението бил 31-годишният Венцислав Добрев, също от Яхиново. Той обещал 10 хил. лв. на Калоян Гущеров, ако залее бившата му приятелка Христина Колджиева с изгаряща течност.

Изпълнителят може да получи от 3 до 12 години лишаване от свобода, а от 3 до 10 години затвор грозят поръчителя.

Прокуратурата ще поиска от съда постоянно задържане на поръчителя Венцислав Добрев.

Ден преди нападението Христина е депозирала жалба в благоевградската прокуратура срещу бившия си вече приятел. Тя бе транспортирана след инцидента в столична клиника с изгаряния на очите. Мария все още е в благоевградската болница с по-леки наранявания.

"От видеокамерите в дискотеката, където е бил поръчителят Добрев, установихме лицето, което е извършило деянието. След над 30 часа денонощна работа бе разкрито това тежко престъпление, което е прецедент, първи случай, в който за толкова кратко време като резултат има повдигнати обвинения и на поръчителя, и на извършителя", похвали се шефът на полицията в Благоевргад Константин Титянов.

Според него много се бави получаването на разпечатки от телефонните разговори, което пречи полицията да си свърши по-бързо работата. С тях можехме да заловим извършителя на престъплението за два - три часа, каза още той.

Споделяне

Още от България