Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1000 лв. за изгубен багаж ще плащат автопревозвачите

1 коментар
1000 лв. за изгубен багаж ще плащат автопревозвачите

Фирмите за автобусни превози на пътници ще са длъжни да издават багажна разписка за всяка чанта, предвиждат приетите в четвъртък промени в Закона за автомобилните превози. Превозвачите в момента са длъжни да издават такава багажна разписка само, ако я поиска пътникът.

След като се въведе новото изискване, превозвачът ще бъде отговорен, ако багажът на пътника изчезне или се повреди по време на пътуването.

Върху разписката ще се посочват имената на пътника, когато тя е комбинирана с билет, който не е издаден поименно, уточниха от транспортното министерство, вносител на промените в нормативната уредба.

Двойно се вдигат глобите за превозвачите изгубили багажа на пътника. В момента санкцията е 500 лв. Сериозно се вдига и глобата за фирмите, возещи пътници без документ.

Много често се случва при директните автобусни линии, превозвачите да качват хора, пътуващи до населено място по маршрута, в което обаче не е предвидено спиране. Тогава шофьорът определя приблизителна сума за пътуването, за което няма как да се издаде билет, тъй като не е до дестинация в маршрута. Пътникът слиза на пътя край населеното място, а Досега глобата за превоз на пътник без билет беше 1000 лева, а сега се вдига на 3000 лв.

При системни нарушения от фирмите превозвачи, то те могат бъдат глобявани до 6000 лв.

До 10 хил.лв. ще отнесат водачите, ако превозват пътници по редовни линии, но под формата на специализиран или случаен превоз.

Българските автобусни фирми вече ще извършват превоз на пътници и товари до страните от Европейския съюз, само ако притежават лиценз на Общността, предвиждат още промените в закона за автомобилните превози. Документът ще се издава от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, която досега лицензираше превозвачите на пътници и товари.

За пътнически транспорт само на територията на страната няма да се изисква отделен лиценз от този, който ще важи за ЕС. Издадените вече лицензи за превоз на пътници и товари на територията на нашата страна ще важат до края на 2010 година.

Новите лицензи за общността ще се издават за срок от 5 години и ще може да бъде продължаван.

С промените на действащото законодателство при автобусните превози се въвежда и задължително изискване за всички шофьори, които  работят във фирмите превозвачи, да притежават карта за квалификация на водача. Професионалните карти ще започнат да се издават след 2008 – 2009 година, уточниха от транспортното ведомство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Mdaaaaa kazala ovcata
    #1

    Mnogo e trudno da se prilojat tezi sankcii i samo sqzdavat usloviya za korupciya. Ako az sqm kontrolyor koyto te hvane v narushenie za 10,000 lv kolko shte mi platish da pogledna na drugata strana. Sega shofyorite vzemat pari ot pqtnicite i moje i da ne gi ottcitat s firmata. Ottcitat ili ne, dqrjavata gubi ot danqci.Tryabva da se napravi taka systemata tce pqtnicite da ne iskat da se vozyat bez bilet. T.e. ikonomitceski da im e neizgodno da se katcat bez bilet. Moje bi globite tryabva da sa

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.