Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1195 сигнала за измами подали данъчните в прокуратурата

0 коментара

От 2000 до 2002 г. данъчната администрация е подала 1195 сигнала до прокуратурата за фирми, при които е установено извършване на данъчна измама. Размерът на измамите е за над 397,6 млн.лв., заяви заместник главният данъчен директор Валентин Видолов, цитиран от БТА. Той изнесе доклад през втория ден на конференцията за борба с корупцията и измамите, организирана от Сметната палата и Американската агенция за международно развитие.

Заради сериозни нарушения на данъчното законодателство, администрацията е дерегистрирала по ДДС над 4680 фирми, като през периода 2000-2001 г. те са над 3550, а през 2002 г. - над 1130. Данъчната администрация е публикувала в Интернет и списък на 526 фирми - фантоми, които нямат съдебна и данъчна регистрация и от чието име са съставяни фалшиви фактури.

Видолов припомни, че данъчните органи нямат правомощия да налагат наказателни санкции, а само административни и имуществени санкции и глоби.

На конференцията стана ясно още, че в Главна данъчна дирекция е направен анализ на стоковите потоци, за които е установено, че се съпровождат със засилени опити за измами по ДДС. Основната част от тях са такива, в които има първоначално изкупуване на стоката - най-вече метална продукция, селскостопански продукти, отпадъчна хартия, живи животни, кожи и билки. По-трудно било проследяването на веригите, свързани с фактуриране на фиктивни услуги. Такива са засечени в рекламния бизнес, маркетинговите проучвания и ремонтните работи. Засечени са и някои много сложни комбинации от фиктивни продажби на авторски права.

Видолов съобщи още, че за периода от 1 януари 2000 г. до 30 септември 2002 г. в данъчната администрация са постъпили 458 жалби и сигнали срещу данъчни служители. Извършените по тях проверки са установили, че 137 са основателни. За същия период са наложени 197 дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, 38 данъчни служители са уволнени дисциплинарно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.