12 българи арестувани в Испания за източване на банкомати

Поредната престъпна група от български граждани бе задържана в Испания. Дванадесетте сънародници били специализирани в манипулиране и източване на банкомати, съобщава във вторник МВР, с чието участие е протекла полицейската акция. Според испанските власти щетите възлизат на около 5 милиона евро.

От българска страна са участвали служители от Главна дирекция “БОП” и Дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество” към Генерална дирекция “Полиция”. Операцията е проведена под ръководството на директора на НСП – главен комисар Валентин Петров, а действията на българската и испанската полиция са координирани от главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев, подробно обяснява ведомственият пресцентър.

В дейността си групата е използвала устройства, заготовки и електронни части, изнасяни от България, от които в Мадрид е са сглобявани устройства за източване на банкомати. Нашенците действали в Германия, Португалия, Малдивски острови, о. Аруба, Вирджинските острови и о. Барбадос.

Водач на групата е българският гражданин Пламен Д.С., който е използвал фалшив хърватски паспорт на името на Mitko Gelic.

Споделяне

Още от България