12 командири от АНА в черния списък на ЕС

Командири от нелегалната Албанска национална армия, които действат в Македония, някои бивши бойци от Армията за национално освобождение, част от ръководството на Тетовския университет, командирът на разформированата част за бързо реагиране Лъвове и един негов колега ще бъдат първите 12 лица, които във вторник ще бъдат обявени за персона нон-грата от Европейския съюз, съобщи македонската телевизия А 1.

В края на януари ЕС реши да състави "черен списък" на лица, които пречат на прилагането на Охридското рамково споразумение и на които ще бъде забранен достъпът до страните от ЕС.

А1 разкрива, че в черния списък на ЕС ще бъдат включени Авдил Якупи, известен като командир Чакала, Джемаил Хисени, известен като командир Джейми Шей, Гафур Адили - един от лидерите на АНА, Горан Стойков и Горан Илиевски от Лъвовете и др.

Списъкът с лицата, които застрашават мира в държавата, все още не е окончателен, и е възможно до вторник, когато ЕС ще го приеме официално, да претърпи промени.

Двама от списъка - командирите Чакала и Джейми Шей, са в ареста в Косово и се очаква тяхната екстрадиция. Адили, който е един от основателите на АНА, бе арестуван и изгонен от албанските власти.

В списъка ще бъде включен и о.з. генералът от албанската армия Спиро Бутка.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани