1/2 от малкия бизнес не полага усилия за евростандартите

45 процента от малките и средните предприятия изобщо не полагат усилия да изпълнят европейските стандарти. Пред 30 на сто от фирмите присъединяването ни към Европейския съюз не стои на дневен ред като проблем. Под 10 процента от предприемачите търсят информация за изискванията от правителствени източници и в интернет.

Това съобщи Петър Станков, експерт от Центъра за икономическо развитие, на кръгла маса, посветена на конкурентоспособността на бизнеса в морския град и областта. Организатори на дискусията бяха Българо-американската кредитна банка и индустриално стопанската асоциация в морския град.

Бъдещето на бизнеса е в създаването на клъстери, допълни Станков. Той поясни, че тези форми на сдружаване и все още не са популярни в България.

Предстои обединяване на фирми в бизнеса с имоти, прогнозира Добромир Ганев, председател на Варненската асоциация на недвижимите имоти. По думите му българските брокери ще бъдат принудени за такава стъпка след навлизането на мощните западни компании след 2007 г.

Присъединяването ни към ЕС изисква също така повишаване квалификацията на брокерите, както и по-етично отношение към клиентите, каза още Ганев.

Споделяне

Още от Бизнес