120 000 души е пазарният дял на доброволното здравно осигуряване в момента

Между 80 хил. и 120 хил. души е към момента пазарният дял на допълнителното здравно осигуряване в България, теоретично пазарът може да стигне до 15% от задължително осигуряващите се лица, или максимум 1,2 млн. души. Това обяви на брифинг днес прокуристът на болница “Царица Йоанна” Петко Салчев.

Болницата е първата, с която лицензираният преди година здравен фонд “Доверие” е сключил договор за обслужване за някои специализирани операции. Днес от холдинг “Доверие” съобщиха, че ще строят първата в България частна многопрофилна болница в квартал “Овча купел” в София. Очаква се строежът да завърши до 2 години, в болницата ще се инвестират 5 млн.лв., съобщи председателят на Управителния съвет на холдинга Цонко Недялков. За оборудването ще се търси външно финансиране по линия на групата “Ай Еф Си” към Световната банка. Болницата ще има капацитет от 60 легла и в нея ще могат да се лекуват както осигурените в “Доверие”, така и осигурени по задължителното здравно осигуряване, допълни прокуристът на здравен фонд “Доверие” д-р Мими Виткова.

В момента доброволно осигурени в здравния фонд са 13 500 души, 10 000 от които са служители в предприятията на холдинг “Доверие”. Освен с болница “Царица Йоанна”, здравният фонд на холдинга е сключил договори и ползва базата на “Пирогов”, Медицинска академия, “Света Анна” /Окръжна болница/. В напреднал стадий са преговори и с болница “Лозенец”/Правителствена болница/, както и болници в Панагюрище, Велико Търново, Враца, Пловдив, Петрич.

Здравният фонд предлага годишни осигурителни договори на клиентите си, които могат да бъдат индивидуални, семейни или групови. Вноските са месечни или годишни, размерът им зависи от услугите, които ще се ползват. Фондът предлага пет пакета услуги в два варианта - основен и пълен. Основният обхваща 85% от необходимите медицински услуги за опазване на здравето, ранно откриване на заболявания и своевременно лечение. Пълният покрива около 95% от болестите и осигурява луксозни условия по време на лечението.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес