13 години по-късно няма виновни за взрива в Челопечене

Снимка: Архив

След 13 години влачене из съдебните инстанции делото за взрива във военните складове в софийското село Челопечене приключи, но без да се намерят виновни. Върховният касационен съд (ВКС) изцяло оправда началника на базата за утилизация по онова време Мирослав Мирчев, някогашния зам.-командир на бригада "Логистика" Димитър Петров и бившия зам.-началник на генщаба Румен Цонков.

И тримата бяха обвинени от прокуратурата за това, че не са изпълнили задълженията си по служба и не са организирали правилното съхранение на боеприпасите, което е довело до взрива.

Военните складове в Челопечене избухнаха рано сутринта на 3 юли 2008 г. От екслозията пострадаха стотици имоти от околните села. Градският транспорт на София бе мобилизиран, за да евакуира жителите от пострадалите райони. Осколки от взривените боеприпаси бяха намерени дори на столичното летище.

Делото се гледаше пред върховната инстанция в продължение на две години. По него бе изготвена нова експертиза, чиито изводи сочат, че не е било възможно да настъпи самозапалване, както твърдеше прокуратурата.

"Повторната комплексна експертиза, изготвена с участие на седем вещи лица, не допуска възможността за самозапалване вследствие на овлажняване на бойните припаси и пиротехнически смеси в складираните изделия, тъй като при овлажняване или намокряне компонентите на използваните пиротехнически състави не могат да влязат в екзотермична химична реакция с отделяне на голямо количество топлина без наличието на допълнителен начален импулс. Всичко това е мотивирало експертите да достигнат до извода, че "самозапалването" може да се осъществи чрез външна намеса (целенасочена човешка дейност), но не и случайно", пишат от съда.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още от България