136-годишнината от гибелта на Христо Ботев беше почетена в цялата страна

В цялата страна в събота беше почетена 136-годишнината  от гибелта на Христо Ботев. Точно в 12 часа прозвуча вой на сирени. По изключение днес само в Перник  задействането на сиренната система беше отменено по искане на областния управител Иво Петров и на кмета на общината Росица Янакиева заради паниката у хората след земетресението и последващите трусове в края на май.

Годишнината беше отбелязана с поклонение на връх Околчица  като беше направена възстановка на последния бой на четата на Ботев, представена от Национално дружество ”Традиция”.

Молебен за България отслужи врачанският митрополит Калиник. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на връх Околчица, а в параклиса на върха бе отслужено църковно служение за загиналите за свободата на България. За първи път беше организирана и дневна заря.

В Калофер – родният град на поета и революционер беше положен 12-метров ”гирлянд на славата” пред мемориала ”Христо Ботев”. Честването в Калофер започна с традиционното изнасяне на знамето на Ботевата чета от къщата-музей ”Христо Ботев”, съобщи Дарик радио. Присъстващите се поклониха и пред паметника на майката на войводата - Иванка Ботева, намиращ се в двора на родната му къща.

В Пловдив годишнината беше отбелязана с военен церемониал. Поклонението се състоя пред паметника на поета-революционер в Царсимеоновата градина в града.

В Плевен  бе отслужена панихида в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България.

В София имаше тържествена церемония при паметника на поета в Борисовата градина. Стотици се събраха пред паметника на Христо Ботев и в морската градина на Варна, където със заупокойна молитва, венци и цветя с военен ритуал беше отбелязана 136-годишнината от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?