14-годишна пакистанка, опълчила се на талибаните, бе простреляна

Маляля Юсуфзай

Неизвестни мъже раниха тежко в Пакистан 14-годишна ученичка, която стана известна с позицията си срещу талибаните, съобщиха властите в страната, цитирани от Ройтерс.

Маляля Юсуфзай бе простреляна в главата и врата от въоръжени лица, които открили огън по училищния ѝ автобус в долината Сват, северозападно от столицата Исламабад. Още две момичета са ранени, съобщиха от полицията.

Екстремистите пристигнали в училището ѝ и питали за нея. Тя била простреляна, след като излязла от училището и се качила в автобуса.

Юсуфзай стана известна, след като говори открито срещу пакистанските талибани в момент, когато дори правителството изглежда се помиряваше с твърдолинейните ислямисти.

Правителството се съгласи на примирие с талибаните в Сват в началото на 2009 г. и на практика призна бунтовническия контрол върху долината, чиито езера и планини отдавна са туристическа атракция.

Талибаните създадоха собствени съдилища, екзекутираха мирни жители и закриха девически училища, в това число и училището, посещавано от Юсуфзай.

Документален филм показа как тя плаче, разказвайки как е искала стане лекар.

Армията започна офанзива и си върна контрола над Сват по-късно същата година, а Юсуфзай получи най-високото гражданско отличие на страната. Тя бе номинирана също за международни награди за деца активисти. Оттогава момичета получаваше непрекъснати заплахи.

Лекарите се борят за живота ѝ.

Споделяне
Още от Свят

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?