14-годишна пакистанка, опълчила се на талибаните, бе простреляна

Маляля Юсуфзай

Неизвестни мъже раниха тежко в Пакистан 14-годишна ученичка, която стана известна с позицията си срещу талибаните, съобщиха властите в страната, цитирани от Ройтерс.

Маляля Юсуфзай бе простреляна в главата и врата от въоръжени лица, които открили огън по училищния ѝ автобус в долината Сват, северозападно от столицата Исламабад. Още две момичета са ранени, съобщиха от полицията.

Екстремистите пристигнали в училището ѝ и питали за нея. Тя била простреляна, след като излязла от училището и се качила в автобуса.

Юсуфзай стана известна, след като говори открито срещу пакистанските талибани в момент, когато дори правителството изглежда се помиряваше с твърдолинейните ислямисти.

Правителството се съгласи на примирие с талибаните в Сват в началото на 2009 г. и на практика призна бунтовническия контрол върху долината, чиито езера и планини отдавна са туристическа атракция.

Талибаните създадоха собствени съдилища, екзекутираха мирни жители и закриха девически училища, в това число и училището, посещавано от Юсуфзай.

Документален филм показа как тя плаче, разказвайки как е искала стане лекар.

Армията започна офанзива и си върна контрола над Сват по-късно същата година, а Юсуфзай получи най-високото гражданско отличие на страната. Тя бе номинирана също за международни награди за деца активисти. Оттогава момичета получаваше непрекъснати заплахи.

Лекарите се борят за живота ѝ.

Споделяне

Още от Свят