15 държави са в "черния списък" на ЕС за зоните тип "данъчен рай"

15 държави са в "черния списък" на ЕС за зоните тип "данъчен рай"

Министрите на финансите на държавите от ЕС обновиха списъка на юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели, съобщи Европейската комисия. "Черният списък" вече обхваща 15 държави.

Списъкът на ЕС се доказа като особено успешен, като много държави промениха данъчното си законодателство и данъчните си системи, за да се съобразят с международните изисквания, се посочва в съобщението.

Миналата година ЕК направи оценка на 92 държави по три показателя - прозрачност в областта на данъчното облагане, добро управление и реална стопанска дейност, както и за нулева ставка при корпоративния данък. Днешната промяна на списъка показва, че е постигната истинска промяна - 60 държави предприеха действия по въпросите, посочени от комисията като будещи загриженост, като бяха премахнати над 100 вредни данъчни режима.

Министрите днес включиха в "черния" списък 15 държави. Пет от тях още от включването си в първия списък, приет през 2017 г., не са дали никакви обещания за действия. Това са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови. Други три бяха включени в списъка от 2017 г., а по-късно, след като обещаха действия, бяха прехвърлени в "сивия" списък. Сега тези държави трябва отново да бъдат върнати в "черния" списък заради неизпълнение на поетите задължения. Това са Барбадос, Обединените арабски емирства и Маршаловите острови. По същата причина други седем държави днес бяха прехвърлени от "сивия" в "черния" списък - Аруба, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Оман, Вануату и Доминика.

Тази година наблюдението ("сивият" списък) ще продължи по отношение на други 34 държави. По отношение на 25 държави, включени в първоначалната оценка, наблюдението се прекратява след предприетите от тях промени.

Списъкът на ЕС доведе до промени в световните данъчни практики, които само преди няколко години биха били немислими. Списъкът беше предложен като лост от ЕК и утвърден от държавите в ЕС за първи път през декември 2017 година. Той е общо средство, насочено към опасността от данъчни злоупотреби и нелоялна данъчна конкуренция в цял свят.

Писмата, с които държавите поемат обещания, са достъпни онлайн. Наблюдението ще бъде усъвършенствано, като към него ще бъдат добавени повече задължителни показатели за прозрачност.

В следващата оценка ще бъдат включени и три държави от групата на Г-20 - Русия, Мексико и Аржентина, посочва още ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?