15 млн. лв. за реклама на морския ни туризъм през 2020 г.

След фалита на "Томас Кук" парите се дават по нова схема – според резултати

15 млн. лв. за реклама на морския ни туризъм през 2020 г.

И през 2020 година България отново ще рекламира основно морския туризъм, така както винаги го е правила. Парите са същите като през миналата година – 15 млн. лв., а търсеният ефект е ръст на туристите по Черноморието с около 300 000 след спада през тази година.

Новото е, че заради фалита на британския туроператор "Томас Кук", те ще се дават по схема, която е обвързана с постигнатите резултати.

Това стана ясно при представянето на маркетинговата кампания на Министерството на туризма от ресорния министър Николина Ангелкова пред част от туристическия бранш и медиите.

Така отново няма да има пари за целева реклама за другите видове туризъм – културен, спа, винен, селски, приключенски и т.н. Именно те компенсираха спада от морския туризъм през тази година.

Идеята на Министерството на туризма е новият механизмът да се приложи пилотно за Черноморието и ако се окаже работещ за повишаване броя на туристите, впоследствие ще се разшири, обеща Ангелкова.

По тази причина фокусът на маркетингова кампания ще е Черноморието, а целта - насърчаване на директните продажби на туристически пакети за дестинация България за периода 1 май - 31 октомври.

Измерител на ефективността на рекламата ще е новата Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), чрез която трябва да се отразяват настанените туристи, посочи Ангелкова.

Ключовите пазари

Ключовите пазари за България, към които ще бъде насочена рекламата, са Германия (5 млн. лв.), Великобритания (2.5 млн. лв.), Вишеградска четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия – 3.75 млн. лв.) и Русия (1.25 млн. лв.).

Изпълнителите на маркетинговата реклама ще бъдат избрани чрез обществена поръчка за всяка една позиция.

Те трябва да изготвят конкретни маркетингови дейности за онлайн и офлайн реклама в партньорство с туроператори, които продават пакети за дестинация България на посочените пазари.

Планираните маркетингови дейности задължително трябва да бъдат базирани върху обстойни пазарни проучвания с фокус летните пътувания с цел морска ваканция, каза Ангелкова.

Плащанията

Плащанията ще бъдат извършени само при доказан резултат - ръст на организирани туристически посещения през сезон лято 2020, каза министърът на туризма.

По думите ѝ авансово ще се дава само 15% от сумата. Останалите пари ще бъдат преведени на изпълнителя след отчет на постигнати резултати и одобряването им от Министерството на туризма, посочи Ангелкова.

Прогнози

Очакваният ефект от рекламата е притокът на туристи към страната ни да се увеличи с 200 хил. - 300 хил. души, каза Ангелкова.

Тя посочи, че от юни до края на септември 2019 г., страната ни е посетена от над 5.4 млн. чужди туристи.

На всички пазари, с изключение на Русия, очакваме фалитът на най-големия британски туроператор "Томас Кук" да даде отражение, включително и върху записванията за България, каза Ангелкова.

По думите ѝ е освободен е потенциал, който трябва своевременно да бъде запълнен.

Министърът на туризма припомни многобройните си срещи с представители на големи туроператори от Германия и Великобритания, на които е било обсъдено гъвкавото запълване на тази ниша и по-активното предлагане на туристически пакети за дестинация България през лятото. Повечето от тези партньори са очертали прогнози за ръст на туристите си към България, което е възможност и за повече чартъри към страната ни, стана ясно от думите на министъра.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?