16-годишен испанец осъден на 6 години затвор за бомбените атентати в Мадрид

Шестнайсетгодишен испанец, обвинен, че е доставил експлозиви за бомбените атентати от 11 март т.г. в Мадрид, бе осъден на 6 години затвор, след като се призна за виновен, съобщиха световните агенции.

Във вторник в испанската се проведе първото дело във връзка с експлозиите, при които загинаха 191 души, а 1 900 бяха ранени.

В началото на заседанието прокурорът по делото Бланка Родригес обяви, че ще настоява обвиняемият да бъде осъден да излежи 6 години в затвор за малолетни и да остане под наблюдение още 5 години.

Ел Хитанийо (Циганчето) присъства в залата, скрит зад параван и блиндирано стъкло, което обикновено се използва за членове на терористичната организация ЕТА. Самоличността на Ел Хитанийо не може да бъде оповестена заради закона за защита на малолетни. В заседателната зала бяха допуснати журналисти, но снимането на обвиняемия е забранено.

Ел Хитанийо призна, че е транспортирал и доставил част от експлозивите, използвани при бомбените удари. Отговорност за атентатите пое Ал Каида.

Делото ще продължи 3 дни.

Още 18 заподозрени за участие в атентатите са задържани и очакват да бъде повдигнато обвинение срещу тях.
Според испанските служби за сигурност атаките са планирани от ислямски екстремисти, които били подпомагани от няколко малолетни криминално проявени лица.

Споделяне

Още от Свят