17 арестувани в Беларус – подготвяли масови размирици

17 арестувани в Беларус – подготвяли масови размирици

Най-малко 17 души са арестувани в Беларус по обвинение, че искат да предизвикат масови размирици в страната, разтърсена от поредица протести срещу авторитарното управление на президента Александър Лукашенко, съобщи неправителствената организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Арестите са започнали в нощта срещу сряда. Задържани от беларуските служби за сигурност са били както опозиционери като Змицер Дашкевич (един от водачите на организация "Млад фронт", освободен през 2013 г., след като прекара две години и половина в затвора), така и членове на силите за сигурност и бивши военни. Те са обвинени, че са призовавали за насилие на планирани антиправителствени демонстрации, посочи правозащитната организация.

"В състояния сме да запазим мира и спокойствието в страната и не се боим от никого", заяви Лукашенко, цитиран в комюнике на президентството, на съвещание с ръководителите на силите на реда и службите за сигурност.

"Ще направим всичко в рамките на закона без да се опитваме да сплашим когото и да било", подчерта президентът и увери, че арестите са част от "борбата с тероризма".

Беларуската телевизия излъчи кадри от задържането на един човек и претърсването на дома му, където полиция твърди, че е открила пушка, фалшиви гранати и знаме на украинска бунтовническа армия - ултранационалистическа формация от времето на Втората световна война.

Според телевизията няколко от задържаните са членове на "Белия легион" - радикална организация, действала в Беларус през 90-те години на миналия век.

Арестите са извършени след изявление на Лукашенко, че няколко десетки души са се обучавали в лагери в Беларус и чужбина, за да подготвят "въоръжени провокации".

В последните седмици в няколко беларуски града имаше демонстрации, чиито хиляди участници настояваха за оставката на Лукашенко. След тези протести няколко десетки демонстранти, включително журналисти и опозиционни водачи, бяха осъдени на различни наказания - от глоба до 15 дни лишаване от свобода.

Споделяне

Още от Свят