17% от фирмите са съкратили работници през март

Половината от бизнеса има спад в продажбите, другата половина - ръст или застой

17% от фирмите са съкратили работници през март

17% от фирмите у нас са съкратили работници през март заради кризата, породена от коронавируса.

Това показва експресно бизнес изследване на НСИ сред 1340 предприятия с близо 87 000 заети, направено в началото на април. Националният статистически институт обяви, че започва ежемесечни бизнес анкети, които да илюстрират как коронакризата и извънредното положение се отразяват на икономиката на страната.

Повечето от работодателите са предпочели да пуснат работниците си в отпуск. В 41.8% от компаниите служителите са излезли в платен отпуск, в 24% - в неплатен, 28% от дружествата са преминали към дистанционна работа, а 11% - на непълен работен ден.

Всяка втора анкетирана фирма отчита спад в приходите от продажби през март в сравнение с февруари. 

Има и фирми, които са отчели ръст на продажбите през март - 9.5% от всички анкетирани, а 36% са запазили постъпленията си. 

Най-сериозно затруднен е сектор "Култура, спорт и развлечения", където над 70% от компаниите отчитат спад в продажбите. В индустрията този процент е 53%, в строителството - 51%, а в сектор "Търговия, транспорт и ресторантьорство" - 56%. 

80% от фирмите са декларирали, че и в следващия месец ще продължат дейността си, 15% временно ще я преустановят, а 2% въобще ще спрат да съществуват. 

За март до момента едва 7.6% от компаниите са се възползвали от мярката 60/40, но кандидатстването по нея стартира на 31 март. 

Туризмът и хотелиерството са сред най-пострадалите сектори.

62.5% от анкетираните над 2336 хотели, къщи за гости и частни квартири са посочили, че имат намерение да намалят цената на туристическите пакети и нощувките след вдигането на извънредното положение. Половината от хотелиерите са готови да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Около 6% обаче са заявили, че няма да може да възстановят работата си след извънредното положение.

По отношение на наетия персонал през март 40.8% от хотелиерите са предприели като мярка "платен отпуск", следвана от съкращения - 35.4%, и неплатен отпуск - 31.7%. От мярката "60/40" са се възползвали 17% от фирмите в бранша. 

Споделяне

Още от Бизнес