187 млн. евро влезли в ирландския бюджет от конфискувано имущество

Ирландското бюро за отнемане на незаконно придобито имущество е конфискувало имоти на стойност 51 млн. евро. От данъчно облагане на имуществото на изявени престъпни босове в бюджета са постъпили почти 80 милиона евро. Още 56 милиона са конфискувани в брой.

За данъчни нарушения са осъдени над 20 престъпни босове, които се намират в затвора, а имуществото им е отнето, откакто в Ирландия вече 7 години има закон за конфискация на незаконно придобито имущество.

Шефът на ирландското Бюро за незаконно имущество Феликс Маккена съобщи ефекта от действието на закона след днешната си среща с вътрешния министър Георги Петканов, който се опитва да прокара ирландски опит у нас.

"Очаквам десетки милиони левове приход за държавния бюджет, а ако законът продължи да действа в бъдеще, очаквам тази цифра да нарасне многократно, каза Петканов.

Той обясни, че МВР не разполага все още с конкретен списък на лицата, които евентуално биха попаднали под действието на Закона за отнемане на имуществото, придобито по незаконен начин. Неотдавна МВР даде като пример за необходимостта от закон за конфискацията имотите на убития в Амстердам контрабандист Константин Димитров-Самоковеца, представял се за картофопроизводител.

Според закона обект на проверка ще стават имущество и доходи над 60 000 лева, на хора, срещу които е започнало наказателно производство за тероризъм, наркотрафик, пране на пари, трафик на хора и др. престъпления на организираната престъпност. Конфискация ще с разрешава от съда обаче, когато има присъда за извършените престъпления, е новият момент в закона след последната му редакция в правителството.

По повод опасността, законът да засегне неправомерно трети лица, ирландският експерт поясни, че се разследва не конкретно лице, а самото имущество. Маккена посочи още, че от общо 80 случая, по които бюрото е работило, няма нито един, в който да е доказано, че службата лъже.

Ако незаконни средства или имущества са прехвърлени в чужда страна, където има подобен закон, то ще бъде отнето, но ако се изнесе в държава, където това не е законово уредено, нищо не може да се направи, добави Маккена.

От своя страна министър Петканов беше категоричен, че всички твърдения, че готвеният законопроект нарушава Европейската конвенция за правата на човека и конституцията са неоснователни. Той обаче призна, че текстът все още не е идеален и за усъвършенстването му ще спомогне опита на европейските експерти.

Днес министърът се срещна и с Мигел Анхел Алонсо Родригес - главен инспектор в Съдебната полиция, Национална полиция на Испания и Жерар Леге - директор по международните въпроси към Икономико-финансовия отдел на Главната дирекция на криминалната полиция на Франция.

Споделяне

Още от България