19 номинации за Човек на годината 2010

Деветнадесет са номинираните граждани и организации за "Човек на годината" 2010 дни преди края на срока, в който всеки може да направи своето предложение за включване на личност или организация в гласуването.

На 31 октомври се затваря приемът на номинации заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г.

Онлайн гласуването за наградата на публиката – на сайта humanoftheyear.org - започва от 1 ноември и ще тече до 6 декември 2010 г.

Сред номинираните към момента са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация “ЛГБТ действие”, Фондация “Куиър България”, Радослав Стоянов и Добромир Добрев, които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални. Други кандидати за отличието са адвокатите. Валерия Иларева и Диана Даскалова, работещи за правната защита на бежанци и имигранти в България.

Номиниран е и д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради “финансовия и организационен колапс в болничните заведения”. Доц. Константа Тимчева е посочена заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Заради упоритата им борба с институциите са номинирани Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, както и майките Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза.

Предложени за наградата са и журналистите и общественици Иво Инджев и Виза Недялкова. Номинации получиха и “Електронна граница” – организация, борещa се за правата на Интернет потребителите в България, Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността.

Сред номинираните е и Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата, която води сама дело и осъжда България заради липса на политика към наркозависимите.

Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър”, работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото, и Александър Миланов, млад човек отдал почти десетилетие за защита на правата на децата, след като самият той е живял в дом, са останалите посочени като претенденти за наградите "Човек на годината".

Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Миналата година с голямата награда "Човек на годината" 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на "Наградата на публиката" - събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта, стана "Спаси, дари на…"- организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?