2% от "Сауди Арамко" излизат на борсата

2% от "Сауди Арамко" излизат на борсата

Правителството на Саудитска Арабия ще има едногодишно ограничение да продава дoпълнителни акции на петролната компания "Сауди Арамко" след планираното им първично публично предлагане на борсата, съобщиха трима информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Правителството предвижда да листва на саудитската борса 2 процента от компанията, а не целия капитал, според източниците.

При държавните компании обикновено се листва целият капитал, част от който се котира свободно, отбелязва Ройтерс.

В неделя "Сауди Арамко", най-печелившата компания в света, получи зелена светлина за излизането си на вътрешната борса, което има потенциала да бъде най-голямото първично предлагане на акции в света. Стъпката е част усилията на кралството да диверсифицира икономиката си, разчитаща на петрола.

В неделното съобщение се посочваше, че на "Сауди Арамко" и собственика ѝ държавата ще бъдат наложени ограничения за продажбата или емитирането на допълнителни акции, но не се уточняваше периодът.

Обиколката по представянето на компанията пред инвеститорите - т. нар. роудшоу - ще започне на 18 ноември, а окончателното ценообразуване е насрочено за 5 декември.

Началото на търговията с акции на Арамко на саудитската борса (Tadawul) е предвидено за 11 декември, информират източниците.

Споделяне

Още от Бизнес