200-те хиляди българи със заплата над 9000 лв. се оказаха "техническа грешка"

Подобен доход миналата година са получили едва 17 763 души

Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов е предоставил погрешна информация в парламента за броя на богатите българи, става ясно от признание на финансовото министерство.

В отговор на парламентарен въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев на 4 октомври Горанов заяви в Народното събрание, че 192 985 души са получавали над 9000 лв. на месец през 2018 г., което е 6% от всички работещи.

На 8 октомври обаче министърът е внесъл в парламента коригирани данни, като е посочил, че в първоначалния му отговор е допусната "техническа грешка". Хората с възнаграждение над 9000 лв. на месец вече са коригирани на 17 763, тоест около 10 пъти по-малко от първоначално обявените. Те са платили общо 506 420 лв. данъци.

От новите данни става ясно, че данъкоплатците с доходи, близки и под минималната заплата, са много повече от първоначално подадената информация - 1 688 923 души, което е 54% от всички данъкоплатци. Първоначално бе съобщено, че хората в тази категория са около 1.5 милиона българи.

БСП за поредна година иска подробна информация за броя на данъкоплатците в различните подоходни групи. С тези данни левицата мотивира ежегодното си предложение да се въведе необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?