Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2005 г. най-подходяща за Велико НС, според Даниел Вълчев

0 коментара

2005 г. е най-подходящият момент да се избере Велико Народно събрание /ВНС/, ако България трябва да прави по-сериозни промени в Конституцията заради ЕС, които не могат да бъдат направени от обикновен парламент. Тази теза изрази председателят на парламентарната комисия по евроинтеграция и зам.лидер на НДСВ Даниел Вълчев пред журналисти.

Ако България на 1 януари 2007 г. трябва да влезе в ЕС с промени в Конституцията, които могат да се направят само от ВНС, мисля, че точно догодина, след изтичане на сегашния управленски мандат, е моментът да се избере велик парламент, каза той.

Вълчев се мотивира с аргумента, че ако през 2005 се проведат поредните редовни избори, едва ли управляващото мнозинство до 2009-та по мандат ще е склонно да се оттегли предсрочно, за да се свика Велико Народно събрание за промени в конституцията.

НДСВ пренебрегвало средната класа

Управляващите от НДСВ са пренебрегнали проблемите на средната класа в България. Политиката на царската партия не е била насочена към тази част от обществото и това е основният недостатък на жълтите. Това стана ясно от анализа на социолога Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", която участва в конференция за предизвикателствата пред НДСВ. Подобна теза разви и политологът Иван Кръстев от Център за либерални изследвания.
Още

На въпрос дали премиерът знае за тези негови идеи, Вълчев каза, че Симеон Сакскобургготски е един от най-информираните хора в страната.

За първи път Вълчев лансира тезата си пред в."24 часа". Като пример за конституционен проблем, който не може да се уреди от обикновен парламент, той сочи изискването за пряко действие на част от актовете на ЕС в България, което сегашния основен закон не урежда.

Друго сериозно основание за свикване на Велико Народно събрание, според Вълчев, е необходимостта да се намали броя на депутатите в парламента, отношенията между парламент, президент и правителство, както и включването на референдума като начин за приемане на определени решения. Според Вълчев, референдумът трябва да бъде финалният акт от вече постигнат консенсус в парламента, за да се избегнат спекулации и злоупотреби.

Зам.шефът на НДСВ дори предлага референдумът да замени Великото Народно събрание като механизъм за конституционни промени. Бъдещите промени в основния закон трябва да се правят по по-лек и модерен начин, а не с подобни тромави и остарели структури, аргументира се Вълчев.

Същевременно юристът от НДСВ определи като резонна идеята успоредно с парламентарните избори догодина да се проведе и референдум за членството ни в ЕС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.