Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2011 г.: Японският борсов индекс спадна до 29-годишен минимум

0 коментара
Японският фондов индекс Nikkei 225 спадна през тази година със 17.34% до 8455.35 пункта, което е най-ниската му стойност от 1982 г. Индексът приключи 2010 г. на равнище от 10228.92 пункта. През 1982 година стойността на Nikkei 225 е била 8016.67 пункта.

Nikkei 225 е един от най-важните борсови индекси на Япония. Той отразява изменението на цените на акциите на 225-те най-големи компании, които се търгуват на Токийската фондова борса. Списъкът на емитентите, влизащи в индекса, се преразглежда всяка година.

През изтичащата година фондовите индекси в Япония бяха повлияни от няколко фактора. Борсите се понижиха силно през пролетта заради серията от земетресения и аварията в АЕЦ "Фукушима 1". Фондовите пазари се намират и под натиска на увеличението на външния дълг на Япония.

В началото на 2011 г. властите в страната заявиха, че е наложително да се свие обемът на държавните заеми, но през годината дългът нарасна. Това бе свързано с нуждите на правителството от пари, за да се справи с последиците от земетресението и мощното цунами през пролетта. Държавният дълг на Япония е около 13 трилиона долара и е вторият по големина дълг след американския. Японският дълг се равнява на 200% БВП на Япония.

На японските борси влияние оказаха и външни фактори. Фондовите пазари на почти всички азиатски страни реагираха негативно на забавянето на икономическия ръст на Китай. Така БВП на Китай през третото тримесечие нарасна с 9.1% в сравнение със същия период на предната година. През второто тримесечие годишният ръст бе 9.5%. Според статистическите данни, публикувани през декември, промишленото производство на Китай също е започнало да се свива за първи път от три години насам.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.