2016 може да стане най-смъртоносната за бежанците година

2016 може да стане най-смъртоносната за бежанците година

Все повече бежанци умират при опитите си да прекосят Средиземно море на път за Европа, докато политическите елити обръщат гръб на кризата, пише британският в. "Индипеднът", цитиран от БГНЕС.

Най-малко 3000 души са загинали в опитите си да преминат Средиземноморието от началото на годината, като над 2600 са хората, загинали по маршрута Либия – Италия. За сравнение през 2015 г., която досега беше най-смъртоносната, тази бройка беше достигната чак през октомври.

Според служители, работещи с мигрантите, докато броят на хората, пътуващи през Гърция, е намалял значително след подписването на споразумението между ЕС и Турция, ситуацията става по-тежка в централните части на Средиземно море, където броят на пристигащите мигранти не намалява.

По думите на д-р Ерна Рийниерсе, която работи на спасителен кораб, издирващ лодки с бежанци, хуманитарната ситуация е дори още по-тежка, особено след като трафикантите все по-често започват да използват по-малки гумени лодки, а не по-големи дървени плавателни съдове.

Тази смяна на превозните средства е и най-вероятната причина за увеличения брой загинали тази година. Трафикантите обикновено закарват превозните средства до международни води и след това оставят лодките и се връщат на брега.

Граждани на Сирия съставляват основната част от бежанците, идващи в Гърция. След тях са афганистанците, иракчаните, пакистанците и иранците.

Не така обаче стоят нещата в Италия, където най-много мигранти идват от Нигерия, Еритрея, Гамбия, Судан, Сомалия и други африкански държави.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?