21 пътни отсечки в България ще бъдат рехабилитирани с пари по ФАР

С европейски пари в България ще бъдат възстановени и рехабилитирани 21 пътни отсечки. Проектът "Пътища за достъп до туристически обекти" се осъществява със средства по програма ФАР, обясни в сряда главният архитект на проекта Хорхе Гонзалес, цитиран от БТА. Строителните работи са на стойност 14, 270 млн. евро.

За 15 месеца трябва да бъдат възстановени и реконструирани 144 км пътища в районите на Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщи Гонзалес. Целта на проекта е да се стимулира развитието на туризма и бизнеса и да се допринесе за икономическото сближаване на България и европейските страни. По думите на Гонзалес, изпълнението на проекта ще има и социален характер, защото ще бъдат разкрити нови работни места.

Строителният надзор на проекта ще се упражнява от испанската фирма "ТИПСА" и българския ѝ партньор "КОНТРОЛС" ООД.

Пътните отсечки за рехабилитация са разделени на четири "лота". Изпълнител на Лот 1 е консорциум "Родопи", а на Лот 2 консорциум "Тракия". И двата консорциума са образувани от австрийската фирма "Щрабат" и българските фирми "Инжстрой" София и "АБ-Хасково".

Лот 1 включва 6 отсечки с дължина 42 км в районите на Смолян, Хасково и Кърджали, а Лот 2 има 3 пътни отсечки с дължина 32 км в област Пазарджик.

Строителството на Лот 3 ще се осъществява от гръцката фирма "Афои месохорти" и от "Пътни строежи" Велико Търново. Той обхваща 6 пътни отсечки, разположени в районите на Шумен, Търговище и Разград, които са с дължина 37 км.

Изпълнител на Лот 4 е "Главболгарстрой". Той обхваща 6 пътни участъка с дължина 33 км. Те са в регионите на Варна, Добрич и Силистра.

Споделяне

Още от Бизнес