22 години паркинг на метростанция "Сливница" стои недостроен, а коли газят зелените площи (видео)

За изборите кметът Фандъкова обеща довършването му през 2020 г., но това се оказва мираж

22 години паркинг на метростанция "Сливница" стои недостроен, а коли газят зелените площи (видео)

22 години Столична община не смогва да завърши буферния паркинг към метрото до станция "Сливница", независимо че именно с безплатно ползване на тези паркинги кметът Йорданка Фандъкова основно "бори" мръсния въздух в София. В предизборната си кампания Фандъкова изрично обеща завършването му до Нова година, но това се оказва мираж.

В резултат на това бездействие всичките зелени площи около метростанция "Сливница" са се превърнали в кални паркинги, през които преминават ежедневно и местните жители на път към метрото, често съпровождани от улични кучета.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев посочи, че това "безобразие" се случва независимо от осигурено финансиране от Столичния общински съвет към Центъра за градска мобилност за паркинга за 2020 г. Пред Mediapool изп. директор на ЦГМ Димитър Дилчев контрира, че заради пандемията дружеството е с 50 млн. лв. по-малко приходи за първите 10 месеца на годината, не са му осигурявани целеви средства за това съоръжение, но проектът за паркинга бил готов и предстои да се избират изпълнители.

22 години бездействие

"Под метростанцията на бул. Сливница, една от основните входно-изходни артерии на София, още с изграждането на метрото през 1998 г. е изграден подземен паркинг за около 260 автомобила. Паркингът е готов на ниво конструкция, липсват само рампите и вътрешните инсталации. И така вече 22 години - само обещания и никаква свършена работа", алармира във фейсбук общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София".

Той припомня, че довършването на паркинга се обещава още през 2017 г., откогато средства за него са предвидени във всеки бюджет на Столичната община.

"През 2020 г. довършваме изграждането на още 3 буферни паркинга – на метростанция "Сливница" и на Централна авто и жп гара – 390 места.", заяви последно в предизборната си програма Фандъкова, припомня в свое видео от обекта Бонев.

Бонев добавя, че в бюджета за 2020 г. отново са заделени средства, но от ЦГМ бездействат и даже все още нямат окончателен проект.

ЦГМ: Приходите ни се свиха с 50 млн. лв., готови сме с проект за паркинга

"Г-н Бонев е вече 1 година общински съветник и съм изненадан от тези твърдения, че СОС може да осигури средства на ЦГМ за този паркинг. СОС не осигурява средства. В момента се работи по проекта на паркинга, който е почти готов, независимо, че Центърът за градска мобилност е с 50 млн. лв. по-малко приходи и то за първите 10 месеци на годината спрямо същото време на 2019-а година", коментира пред Mediapool Димитър Дилчев, изп.-директор на ЦГМ.

Борис Бонев контрира, че в процедурни спорове не му се влиза, но СОС е увеличавал многократно капиталовата си програма и всяка година общината обещава завършване на това съоръжение.

На въпрос на Mediapool кога ще бъде довършен паркингът Дилчев посочи, че няма гаранции, че съоръжението ще бъде завършено и през 2021 година. И уточни, че проблем с паркинга на бул. "Сливница" били и реституционни въпроси, свързани с частни собственици, а и фактът, че обектът попада в два района - "Люлин" и "Връбница".

"Тези реституционни проблеми се знаят от години, но нищо не се прави. Оказа се, че една от рампите на паркинга е била реституирана и това, което трябва да се направи е да се отчужди, но не се прави", контрира Борис Бонев.

През март т.г. предстои ЦГМ да отвори нов паркинг към метрото за 130 коли в "Надежда", добави още Дилчев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?