24-часова стачка в "Луфтханза" блокира хиляди пътници

На всички германски летища от полунощ в петък започна 24-часова стачка на стюардите и стюардесите от "Луфтханза", съобщи Франс прес.

През вчерашния ден имаше контакти, но не и преговори със синдиката на обслужващия персонал (UFO) и поради липса на споразумение протестът започна, както е предвидено, заяви говорителят на авиокомпанията. Според него ефектът ще се усети чак в сутрешните часове, понеже през нощта няма полети.

Синдикатът, който обединява около две трети от общо 18 000 бордни домакини на авиокомпанията, призова за спиране на работата на летищата във Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Дюселдорф, Щутгарт и Хамбург.

Демонстрации по време на стачката са предвидени във Франкфурт, Берлин-Тегел, Мюнхен и Хамбург. Президентът на административния съвет на авиокомпанията Кристоф Франц призна снощи във вечерните новини на телевизия ZDF, че не е очаквал реакция с такъв мащаб, макар да я окачестви като непропорционална.

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 5 процента за 12 месеца от април 2012 г. "Луфтханза" вече отмени 1200 полета, предвидени за днес, или приблизително две трети от трафика си.

Споделяне

Още от Свят