240 авиокомпании зарязват хартиените билети през 2008 г.

240 авиокомпании зарязват хартиените билети през 2008 г.

Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA), която обединява 240 компании, извършващи 94 на сто от международните авиопревози, съобщи, че от 1 юни 2008 г., напълно ще се откаже от хартиените билети и ще премине изцяло към електронния им вариант. Това се съобщава на сайта на организацията, предаде в понеделник Лента.ру.

"Само след някакви си 278 дни, хартиеният самолетен билет ще върши работа само на колекционерите, заяви генералният директор на IATA Джовани Бизиняни.

В съобщението се посочва, че преходът към електронни билети, когато пасажерите ще резервират полета си чрез Интернет, не само ще позволи понижаване на разходите на всяка авиокомпания с 9 долара на човек, но и ще спаси от изсичане 50 хил. дървета годишно.

IATA започна прехода към електронни билети преди три години и сега такива ползват 84 на сто от пътниците на нейните членове. През август асоциацията направи последната си поръчка на хартиени билети.

Преди тези 240 авиокомпании да спрат напълно хартиените билети, това ще стори Китай, където електронните резервации ще заменят досегашните от края на 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес