2,5 млрд. долара стокообмен София-Анкара през 2005 г.

Външнотърговският обмен между България и Турция да надхвърли 2,5 милиарда долара през 2005 г. прогнозира държавният министър, отговарящ за външната търговия на Турция, Кюршат Тюзмен пред турският вестник Реферанс, цетеран от БТА в понеделник.

През 2004 г. търговският обмен между Турция и България е бил 1,8 милиарда долара - 890 милиона долара е износът на Турция за България, а вносът - 952 милиона долара. По думите на министъра стокообменът е добре балансиран. Той очаква тази тенденция да продължи.

В сътрудничеството с България Турция набляга на секторите земеделие, храни и туризъм, казал от своя страна пред българската секция на Би Би Си Ялчън Егемен, който председателства от турска страна турско-българския делови съвет.

Географската близост, сходството в земеделските площи, културите, които се добиват, обработката, са фактори, които предопределят възможностите за разширяване на сътрудничеството.

Според Егемен, друг фактор за развитието на сътрудничеството е успешното приключване от страна на България на преговорите с ЕС по глава Земеделие. Турция очаква, че преговорите по тази глава ще бъдат особено трудни за нея и затова иска да се възползва от опита на близката си съседка, добави той. Турция трябва да започне на 3 октомври преговори за пълноправно членство в ЕС.

Група бизнесмени от егейската търговско-промишлена палата заедно с Кюршат Тюзмен ще посетят България, за да участват в семинар, посветен на сътрудничеството в земеделието между Турция и България. Той се организира съвместно с българската страна в координация със Съвета за външноикономически отношения на Турция от 11 до 13 април в София.

Споделяне

Още от Бизнес