Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2500 водещи учени са напуснали Русия от началото на войната в Украйна

5 коментара
2500 водещи учени са напуснали Русия от началото на войната в Украйна

Войната в Украйна ускори "изтичането на мозъци“ от Русия: за две години военен конфликт в съседната страна руската наука загуби около 2500 учени, изчислява "Новая газета. Европа" по данни от международната база данни ORCID.

Създадена през 2012 г., базата данни съчетава информация за повече от 20 милиона учени по целия свят. Регистрацията в нея стана задължителна за публикуващите служители на големите руски университети. Тя дори съдържа профил на Мария Воронцова, предполагаемата дъщеря на руския президент Владимир Путин.

До 2020 г. записите на повече от 5 хиляди руски учени се появяват в базата данни всяка година. Към октомври 2023 г. има повече от 130 хиляди учени, които са посочили поне едно място на работа, свързано с Русия.

В най-големите руски университети 20–30% от общия брой изследователи са регистрирани в ORCID.

От 2012 г. до 2021 г. делът на изследователите, променили принадлежността си от руска към чуждестранна, остава практически непроменен - 10%. Но през 2022 г. има скок - 30% от регистрираните в ORCID учени са се преместили в чужбина. Така повече от 600 учени са напуснали Русия, а делът на тези, които са избрали следващата си работа в чужбина, се е утроил.

Като се вземе предвид фактът, че минава около година, преди потребителите на базата данни да променят информацията за местоработата си, общият брой на хората, които са прекъснали връзките си с Русия, може да се доближи до 1600 души, пише "Новая газета".

Ако вземем предвид и уволненията от руски организации, добавянето на нова държава към профила без посочване на работното място или изтриването на записи за работа в Русия, тогава броят на учените, напуснали страната, ще се увеличи с 900 души. Общо, според консервативни оценки, 2500 учени може да са напуснали страната.

Най-голямото изтичане на изследователски персонал (23%) се наблюдава в московските университети: Висшето училище по икономика, Московския държавен университет, Сколково и MФТИ.

Променили са се и посоките на миграция на учените. Преди войната първите 3 страни за преместване бяха САЩ, Германия и Обединеното кралство. След избухването на военните действия Израел е заел трето място - делът на преместванията там се е увеличил със 175%. Абсолютни лидери в растежа са Узбекистан, Армения, Киргизстан и ОАЕ - делът на учените, които са се преместили там, надхвърля 1% от всички напуснали, а средният ръст е 300%.

В резултат на отлива на учени публикационната активност и делът на руските научни публикации са намалели. Според Института за стратегически изследвания и икономика на знанието, по отношение на броя на международните публикации Русия вече е паднала до 11-то място, връщайки се на нивото от 2016-17 г. По наблюдения на самите учени качеството на научните публикации и кандидатстването за студентски стипендии също е намаляло.

Няма смисъл да чакаме хората на науката да се върнат скоро в Русия, казва събеседник от научната сфера. Според него през последните 20 години е имало усещането, че е възможно да се прави наука в Русия, така че някои хора са се върнали и са живели в две държави, но сега "тази репутация е загубена“.

"Когато се срути, не се възстановява за година или две. Ще отнеме още двадесет години“, заключи събеседникът.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Калико Джо
    #5
    Отговор на коментар #4

    Бъркаш държавна система с население. Корейците от южния край на полуострова не са по-умни от северните, а много по-свободни. Китайците при Мао и Дън Сяо Пин са същите, но имат съвсем различни резултати. ГФР и ГДР до 1945 г. са една и съща държава, а се развиват съвсем различно. Руснаците преди революцията са имали много стойностни учени (много от тях евреи), но при съветската власт по обясними причини остават сил о са о в по-теоретичните дисциплини - физика и математика. Същите руснаци емигрирали в САЩ са много често много добри, както и емигранти от други назадничави страни като Индия, Иран или България. Етническото генерализиране е погрешно.

  2. John Doe
    #4
    Отговор на коментар #3

    Ти да видиш! Ами къде са продуктите на тези гениални руски победители на олимпиади? Освен природни ресурси извлечени наготово по западни технологии, Русия не е конкурентна с нито един продукт или технология. Всички съвременни високи технологии идват от САЩ и западна Европа. Всички!

  3. Динчев
    #3

    Ученици от Русия са спечелили най-големите награди на международните олимпиади. Уверено расте ново поколение американски и европейски учени?!!!

  4. Динчев
    #2

    Масово напускат Русия най-успешните и образовани нейни жители: учени, предприемачи, изобретатели. Онези противници на войната, които не могат или не искат да напуснат, са парализирани от страх, подозрение и апатия - тези деморализиращи фактори, които изсмукват всички сили и лишават от всяка надежда.

  5. Коментарът е изтрит в 13:23 на 24 февруари 2024 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.