26 жертви при инцидент в московския аквапарк

Двадесет и шест станаха жертвите на вчерашния инцидент в московския аквапарк, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира Управлението на противопожарната служба. Спасителните екипи се надяват да открият все още живи хора под развалините на рухналия стъклен покрив на аквапарка.

Прокуратурата на Москва, която разследва случая, вече е разпитала директора на развлекателния комплекс и главния конструктор. Причината за трагедията се търси в конструктивни дефекти, строителни или експлоатационни недостатъци. В изграждането на комплекса преди две години е участвала и турската фирма "Кочак Иншаат лтд".

По време на спасителните работи от покрива на комплекса се е сринал още един фрагмент, но нови жертви няма, съобщават аварийните служби. При рухването на покрива в комплекса са се намирали близо 800 души, от които 362 са били в зоната на басейните, където е паднал покривът.

Под останките от покривната конструкция са останали няколко ниши, откъдето се чуват призиви за помощ, посочва агенцията, цитирайки столичния кмет Юрий Лужков. Лужков обещал, че разследването на трагедията ще бъде максимално открито. "Вече е достоверно потвърдено, че произшествието не е резултат от терористичен акт", подчерта московският кмет. Причина за рухването на покрива може би е грешка, допусната при строителството на комплекса, заявил заместник-ректорът на Московския архитектурен институт Иля Лежава.

Според него е възможно конструкторите да не са взели достатъчно под внимание обстоятелството, че през зимата покривът е подложен на допълнително натоварване заради натрупания върху него сняг.

Оперативният щаб на министерството на извънредните ситуации е открил "гореща" телефонна линия, на която хората могат да потърсят информация за свои роднини и близки, намирали се в "Трансваал-парк" по време на инцидента. В щаба има списъци на всички посетители, като все още се уточнява кои от тях са напуснали комплекса преди рухването на покрива.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?