3 млн. лв. заделени за конкурса за проект на новия правителствен мегацентър

Правителството заделя 3.15 млн. лева за провеждането на международен конкурс за изработване на концепция и подробен устройствен план (ПУП) за правителствения комплекс, който по замисъл трябва да се издигне на Шести километър на бул. "Цариградско шосе" на бивши военни терени.

Проектът се придвижва под личния контрол на премиера Сергей Станишев, който не е безразличен към строежа на правителствения център поради интересите на архитектурен кръг начело с брат му.

Отделените от правителството средства се предназначени основно за заплащане на проектите на допуснатите участници и за изработването на ПУП.

Оценяването на конкурсните проекти ще бъде направено на 25 и 26 април от жури, в което участват световноизвестни чуждестранни и български архитекти с доказани професионални качества и авторитет, съобщиха от правителствената информационна служба.

На авторите на проекта, класиран на първо място, ще бъде възложено изработването на следващата фаза на проектиране: "Проект за подробен устройствен план за изграждане на многофункционален комплекс - вторичен столичен център".

Предвидено е всички конкурсни проекти - макети и проектни материали, да бъдат изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?