300 източномаришки миньори блокираха за втори ден магистрала

Триста миньори от рудниците в маришкия басейн блокираха за втори ден във вторник главния път Русе - Свиленград край Гълъбово, предаде БТА. Блокадата продължи един час между 9.00 до 10.00 часа сутринта и в нея участваха работници от нощната смяна.

Според лидера на КТ „Подкрепа” в „Марица Изток” Генчо Генчев въгледобивът може да бъде прекратен, ако не бъдат изпълнени исканията на протестиращите. Десетки автомобили изчакаха края на протеста.

Миньорите имат няколко искания, които отстояват от края на миналата седмица – да не се облагат социалните разходи с ДОД, което ощетява работещите; да отпадне наредбата за регулация на работната заплата в предприятията с повече от 50% държавно и общинско участие и да се промени наредбата за категоризация на труда при пенсиониране. В обръщение към правителството миньорите настояват да започнат преговори за увеличаване на заплатите им от 1 юли. Индексът трябва да е по-голям от този, който ще бъде приет на национално равнище. В сряда протестите продължават.

 

 

 

 

Споделяне

Още от България