300 ръководители на престъпни групи ще изправим на съд до края на годината

300 ръководители на престъпни групи ще изправим на съд до края на годината

Българските власти започнаха масирана операция срещу смятани досега за "недосегаеми" ръководители на престъпни групировки, заяви пред чуждестранни журналисти в сряда главният прокурор Борис Велчев. "Изправихме се срещу хора, които през последните 20 години изглеждаха недосегаеми. Ще сложим край на тенденцията за сливане на организираната престъпност с държавата", подчерта Велчев, цитиран от агенция Ройтерс.

Около 300 са ръководителите на различни престъпни групировки в България и прокуратурата възнамерява до края на годината да изправи повечето от тях пред съда, обеща още главният обвинител. Осъждането им обаче няма да бъде лесно, допълни той и подчерта: "Връзките им с политици, хора, заемащи различни служби в държавата и полицаи са толкова големи, че винаги ни изненадват".

Велчев определи корупцията като един от най-сериозните проблеми пред страната и допълни: "Не можем да арестуваме всички, които са корумпирани, и слава Богу, иначе щяхме да се чудим къде да ги затворим".

Велчев призова за търпение от страна на Европейския съюз и огорчените българи и заяви, че политици и прокурори са сред лицата, които се разследват от екипа му.

“Скоростта не е най-важното нещо. Този кабинет се опитва да върши добра работа. Би било по-бързо, ако живеехме в тоталитарна държава, но сега трябва да защитаваме човешките права”, каза още Велчев.

До излизането на доклада на Брюксел за напредъка на страната през юли София трябва да покаже реални резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, в противен случай рискува да загуби част от 11-те милиарда евро помощи, обещани на страната за периода 2007-2013 г., припомня агенцията

Велчев смята, че санкции на ЕС срещу България са малко вероятни, а ако бъдат наложени, биха затруднили усилията по разбиването на престъпните групировки и корумпираните служители, които им помагат да контролират големи сектори от икономиката на страната.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?