33-ма загинаха в при пожар в Москва

Тридесет и трима загинаха при пожар в университетско общежитие за чуждестранни студенти в Москва, а 170 са настанени в болница.

Пожарът в общежитие на Руския университет за дружба между народите "Патрис Лумумба" е избухнал в 2 часа през нощта, където по данни на противопожарните служби живеели 270 студенти от Университета за дружба между народите "Патрис Лумуба".

Огънят е обхванал втори, трети и четвърти етаж от сградата. Общата площ, засегната от бедствието, е 200 квадратни метра. Пожарът бе ликвидиран с над 30 пожарни автомобила в 5.39 ч. сутринта. В общежитието са били настанени 521 студенти, основно от Азия и Африка.

Пострадалите са от Китай, Виетнам, Еквадор, Афганистан, Ангола, Етиопия, Шри Ланка, Япония, Палестина, Малайзия, Таити, Доминиканската република, Ливан, Танзания, Турция, Индия, Перу, Мароко, Кот д`Ивоар, Монголия, Азербайджан, Казахстан и Таджикистан.

В болници са настанени 170 студенти. Повечето от тях са с отравяния от газ или с травми, получени, когато са скачали от прозорците, за да се спасят от огъня.

Радио Ехото на Москва посочи, че властите проучват много вероятности като причина за трагедията, без да изключват умишлен палеж.

Двайсет и осем тела са намерени в изгорялата сграда, други три тела - до сградата, един пострадал е починал на път за болницата, а последният е починал по-късно в болницата.

Първоначалните данни за пострадали българи по-късно бяха опровергани.Известно е, че в Университета за дружба между народите са се обучавали 5 български студенти. Със сигурност трима от тях не са били в общежитието в момента на пожара. Уточнява се къде се намират останалите двама, предаде кореспондентът на БНТ от Москва.

Заради внезапно падналите температури студентите, които са предимно от южни страни, първокурсници и студенти от подготвителен курс, са се отоплявали с подръчни средства. Не се изключва като версия и умишлен палеж или невнимателно боравене с отоплителни уреди.

Университетът "Патрис Лумумба" на името на убития конгоански политик е основан през 1960 г. по времето на бившия съветски лидер Никита Хрушчов. Навремето той бе показно учебно заведение, в което студенти от Третия свят получаваха субсидирано образование според каноните на марксизма-ленинизма, припомня АП.

Агенцията посочва, че сега, 10 години след разпада на СССР университетът и сградният му фонд е западнал. В момента чуждестранните студенти в Русия получават извънредно малки стипендии и са принудени да се занимават с търговия. По тази причина и без това тесните и остарели общежития често са претъпкани от чанти и денкове, пълни със стока.

Снощният пожар е един от най-тежките в Москва през последните 10 години. Сградата изгоря напълно и не подлежи на възстановяване.

В Русия 18 000 човека годишно загиват от пожари - пет пъти повече от жертвите на пожари в САЩ, които имат два пъти по-голямо население. Още по-драстична е разликата спрямо Великобритания, където годишно 600 души намират смъртта си сред пламъците - на 100 000 човека годишно един британец умира заради пожар, докато в Русия загиват средно 12,5 на 100 000

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?