33-ма загинаха в при пожар в Москва

Тридесет и трима загинаха при пожар в университетско общежитие за чуждестранни студенти в Москва, а 170 са настанени в болница.

Пожарът в общежитие на Руския университет за дружба между народите "Патрис Лумумба" е избухнал в 2 часа през нощта, където по данни на противопожарните служби живеели 270 студенти от Университета за дружба между народите "Патрис Лумуба".

Огънят е обхванал втори, трети и четвърти етаж от сградата. Общата площ, засегната от бедствието, е 200 квадратни метра. Пожарът бе ликвидиран с над 30 пожарни автомобила в 5.39 ч. сутринта. В общежитието са били настанени 521 студенти, основно от Азия и Африка.

Пострадалите са от Китай, Виетнам, Еквадор, Афганистан, Ангола, Етиопия, Шри Ланка, Япония, Палестина, Малайзия, Таити, Доминиканската република, Ливан, Танзания, Турция, Индия, Перу, Мароко, Кот д`Ивоар, Монголия, Азербайджан, Казахстан и Таджикистан.

В болници са настанени 170 студенти. Повечето от тях са с отравяния от газ или с травми, получени, когато са скачали от прозорците, за да се спасят от огъня.

Според московския кмет Юрий Лужков пожарът навярно е причинен от късо съединение в стая, обитавана от три нигерийки.

Радио Ехото на Москва посочи, че властите проучват много вероятности като причина за трагедията, без да изключват умишлен палеж.

Двайсет и осем тела са намерени в изгорялата сграда, други три тела - до сградата, един пострадал е починал на път за болницата, а последният е починал по-късно в болницата.

Първоначалните данни за пострадали българи по-късно бяха опровергани.Известно е, че в Университета за дружба между народите са се обучавали 5 български студенти. Със сигурност трима от тях не са били в общежитието в момента на пожара. Уточнява се къде се намират останалите двама, предаде кореспондентът на БНТ от Москва.

Заради внезапно падналите температури студентите, които са предимно от южни страни, първокурсници и студенти от подготвителен курс, са се отоплявали с подръчни средства. Не се изключва като версия и умишлен палеж или невнимателно боравене с отоплителни уреди.

Университетът "Патрис Лумумба" на името на убития конгоански политик е основан през 1960 г. по времето на бившия съветски лидер Никита Хрушчов. Навремето той бе показно учебно заведение, в което студенти от Третия свят получаваха субсидирано образование според каноните на марксизма-ленинизма, припомня АП.

Агенцията посочва, че сега, 10 години след разпада на СССР университетът и сградният му фонд е западнал. В момента чуждестранните студенти в Русия получават извънредно малки стипендии и са принудени да се занимават с търговия. По тази причина и без това тесните и остарели общежития често са претъпкани от чанти и денкове, пълни със стока.

Снощният пожар е един от най-тежките в Москва през последните 10 години. Сградата изгоря напълно и не подлежи на възстановяване.

В Русия 18 000 човека годишно загиват от пожари - пет пъти повече от жертвите на пожари в САЩ, които имат два пъти по-голямо население. Още по-драстична е разликата спрямо Великобритания, където годишно 600 души намират смъртта си сред пламъците - на 100 000 човека годишно един британец умира заради пожар, докато в Русия загиват средно 12,5 на 100 000

Споделяне

Още от Свят