350 млн. евро за насърчаване на заетостта са неусвоени

Година и половина преди края на програмния период, 350 млн. евро от Европейския съюз, предназначени за насърчаване на заетостта в България, остават неусвоени, съобщи Огнян Златев от Генерална дирекция "Заетост и социални въпроси". Една от основните пречки е "пропастта" между възможностите и хората, които не знаят как да се възползват от тях. Това, което трябва да направи България през следващата година е, да планира и да изразходва 350 млн. евро. Изграждането на административен капацитет отнема време, как точно да се борави с тези средства. От друга страна трябва все по – широки слоеве от населението да се запознаят с тези възможности, каза Златев в неделя пред БНР.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че от 2009 г. насам са усвоени 512 млн. лева по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". По думите му, схемите за заетост на младежи набират скорост. Интересът към стажантската програма е много голям. Само през последните две седмици допълнително 140 работодатели са обявили още около 500 места за стажанти.

Целта ни е до края на следващата година броят на безработните младежи до 29 години да намалее най – малко с 5% и най - малко 22 хил. млади хора да бъдат назначени на работа, заяви министър Младенов пред БНР.

Споделяне

Още от Бизнес