4 млн. лв. ще се разпределят за чистота на ГКПП-ата

До две седмици областните управители трябва да предложат как да се разпределят 4 млн. лв. за поддръжка и развитие на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) през тази година. Това съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа след

заседанието на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол в понеделник.

Парите не са достатъчни за големи преустройства на пунктовете,но с тях може да се поддържат входовете и изходите на границата чисти, коментира министър Николай Василев, цитиран в съобщението.

Областните управители получиха по-големи отговорности по поддръжката на ГКПП-ата с промените в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове, приета в края на миналата година от кабинета.

До шест месеца трябва да бъде въведено плащането с единен фиш на всички контролни пунктове на външните за ЕС български граници. Ще бъде ползван опитът от въвеждането на тази система на ГКПП "Лесово", съобщиха още министерството на Василев.

На заседанието е обсъдено и евентуалното разкриване на постоянен ГКПП в Несебър, за което съобщиха миналата седмица от митницата в Бургас. Причината за това е увеличаващият се брой пътници, които минават през сезонно функциониращия пункт през лятото. За 2006 г. над 25 хил. души са минали през временния ГКПП на курорта.

 

Споделяне

Още от България