40 лева коледна добавка за хора с пенсии до 321 лв.

40 лева коледна добавка за хора с пенсии до 321 лв.
Пенсионерите с пенсии до 321 лева включително ще получат 40 лева коледна добавка, реши правителството на редовното си заседание в сряда. Допълнителната сума ще получат 1.232 млн. пенсионери като за целта на Националния осигурителен институт се отпускат допълнително 49.3 млн. лв. Парите идват от преструктуриране на бюджета.
 
По разчетите на Националния осигурителен институт на практика 57 процента от всички пенсионери ще получат коледната добавка, заяви преди заседанието на кабинета социалният министър Бисер Петков.
 
Пред БНТ той каза още, че Брутният вътрешен продукт е предвидено да нараства с по-висок темп от темпа на нарастване на социалните разходи.
 
В бюджета на Държавното обществено осигуряване са предвидени 520 млн. лева повече разходи за пенсии през 2018 г. Основно те ще покрият увеличението на новоотпусканите пенсии, каза министърът.
 
"Предвиденото нарастване в бюджета за хората с увреждания е 81 млн. лева. С тези средства ще се осигури услугата "социален асистент”. Това, което няма да може финансово да бъде обезпечено, е подкрепата за хората с увреждания, които навършват пълнолетие. 545 млн. лева е сумата, която отива към семействата с деца", обясни още Петков.
 
"Имаме проблем на пазара на труда с недостиг на работна сила. Има целенасочени политики, с които се насърчават майките да се връщат по-бързо в заетост", коментира още социалният министър.
Споделяне

Още от България