45 млн. евро влага “Стомана Индъстри” в нов завод

Завод за специални стомани и бетонно желязо започва да строи “Стомана Индъстри” в Перник. Гръцката “Сиденор груп” ще инвестира 45 млн. евро “на зелено”, съобщи главният директор на "Стомана Индъстри" Владимир Николов в петък, когато министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров направи символична първа копка на цеха.

В новия валцов завод с инсталация за дълги метални профили ще бъде монтирана линията "Даниели", закупена на търг от обявеното в несъстоятелност дружество "Камет". 300 души ще работят в цеха.

Производственият процес е енергоефективен, като снижаването на емисиите вредни газове постига значителен екологичен ефект. Капацитетът на новата производствена мощност ще бъде 800 000 тона годишно, а продукцията ще надвишава 700 млн. лв. Над 50 на сто от нея ще е предназначена за вътрешния пазар, с което ще се ограничи вносът и ще се подобри външно-търговският баланс на страната, каза Николов. Останалата продукция ще се изнася за европейския пазар. Производството ще започне през първото тримесечие на 2007 г.

Общите инвестиции в стоманодобивното предприятие за последните три години надхвърлят 100 милиона евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?