Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

4500 ученици участваха в състезанието за правопис "Пазим езика си"

2 коментара
Сн. Живата вода на България

Деца от почти всички области на страната се включиха в състезанието по правопис "Пазим езика си". В първия кръг на надпреварата на 20 април участваха 4500 ученици от 27 области на страната.

Състезанието е за ученици от V и VI клас, които трябваше да покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на българския език.

"Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив", съобщиха организаторите.

"Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването - "Пазим езика си" е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи“, каза съпругата на президента Румен Радев - Десислава, която е и председател на сдружението.

Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на "Живата вода на България".

Вторият кръг ще е в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 11 май. За него ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

Това е второто издание на състезанието. Тази година то е подкрепено от всички университети в България, в които се изучава специалността "Българска филология", както и от Българската академия на науките. Логистичен партньор е Министерството на образованието и науката.

Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици, обясняват от "Живата вода на България".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #2

    Хайде да уточним какво се случва?! Правопис означава правилно изписване на думите. Опазване на езика означава да се познават неговите основи и той да се развива като система по начините, по които това се прави в художествената литература, журналистиката, научната литература и т.н. Децата ни трябва да бъдат включени в програми за съставяне на собствени текстове. Но първо да знаем, че Търновската книжовна школа полага основата, книжовният ни език се стабилизира през 1860-1870 г. Сега трябва да го третираме

  2. gogomi
    #1

    Крайно време е организаторите на подобни събития да спрат да канят за патрони разни известни "личности" от властта. Защото няма по-лесен начин да отвратиш и изгониш някого, от това да поканиш за патрон човек с интелект и възпитание на листна въшка.
    Друг проблем, за който разбирам от статията е изпращането на децата да е задължително от някое училище. Напълно ненужно. От намека, а и не само, предполагам, че училищата отказали участие, са го направили заради ангажимента на президенстската съпруга.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.