50 компании от САЩ обещаха 650 млн. долара за бежанците, Сорос дава 500 млн.

50 компании от САЩ обещаха 650 млн. долара за бежанците, Сорос дава 500 млн.

Над 50 американски компании обещаха 650 милиона долара в помощ на бежанците по света, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато президентът на САЩ Барак Обама се опитва да подчертае проблемите на бежанците пред световните лидери, събрали се в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Фейсбук, Туитър, МастърКард, Джонсън и Джонсън и фирмата за кисело мляко Чобани са сред общо 51-те корпорации, които обещаха да облекчат достъпа до образование, работни места и финансови услуги за 6,3 милиона бежанци в над 20 страни.

Обама е подложен на критики, че не прави достатъчно в помощ на хората, бягащи от страните си заради войни или по други причини. Той организира в Ню Йорк среща на високо равнище с лидерите на Йордания, Мексико, Швеция, Германия, Канада, Етиопия и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Очаква се страните участници да обявят дарения, съответстващи на целта на Съединените щати за увеличаване на хуманитарната помощ с 3 милиарда долара, удвояване на броя на разселените хора и осигуряване на достъп до образование и работни места, съобщи постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър.

Световните лидери се борят с най-голямата миграционна криза след края на Втората световна война, отбелязва АП. Над 65 милиона души по света са напуснали домовете си заради въоръжени конфликти и преследвания или в търсене на по-добър живот.

Милиардерът Джордж Сорос пое ангажимента да инвестира до 500 милиона долара в новосъздадени и утвърдени компании, социално полезни инициативи и бизнес начинания на бежанци и мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Сорос, който е председател на фондация "Отворено общество", обяви решението си след първата по рода си среща на ООН за мигрантите и бежанците и преди председателствана от президента Барак Обама среща.

"Целта ни е да ангажираме частния сектор в обществено полезни дейности", заяви милиардерът. "Очаква се тези инвестиции да са успешни. Основната ни цел обаче е създаването на продукти и услуги, които наистина ще са полезни за мигрантите и приемните страни", обясни той. Сорос изрази надежда, че инициативата му "ще вдъхнови други инвеститори да се включат в тази мисия".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?