500 евро месечно за всеки млад италианец, който напусне дома на родителите си

Италианският министър на държавната администрация и новите технологии Ренато Брунета предложи да се отпускат по 500 евро на месец на всички младежи, които , след като навършат 18 години, приемат да напуснат дома на родителите си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Средствата ще бъдат отделени за сметка на намаляването на някои пенсии.

Министърът стана обект на внимание, след като миналата седмица предложи "големите бебета" да бъдат задължени по законодателен път да напуснат родителите си.

Предложението на Брунета е 500-те евро на месец да се отпускат под формата на облекчения, намаления на наеми, заеми, и др., за да се помогне на младите да се установят далеч от мама и татко.

Дворецът Чиги, където се помещава дясноцентристкото правителство на Силвио Берлускони, разпространи комюнике, в което заявява, че тази идея принадлежи лично на министъра и не е резултат от никакво правителствено споразумение.

За осигуряването на средства за помощта за "големите бебета", Брунета предложи да се действа с пенсиите на над 55-годишните, тъй като трябва да се дава по-малко на родителите и повече на децата.

"Италия е пълна с млади хора, които поемат рискове и искат да бъдат свободни. Ние, родителите, сме отговорни за факта, че остават в семейното жилище често докато навършат 30, а понякога и до 40 години," каза Брунета.

Лявата опозиция и синдикатите изразиха недоволство. Според общата италианска конфедерация на труда, идеята ще създаде конфликти между поколенията. Демократическата партия и партията "Италия на ценностите" определиха идеята като демагогска.

"Защо не финансирате тази помощ с парите на данъчните измамници, които поради амнистия се върнаха отново през последните месеци," отбеляза председателят на партията "Италия на ценностите" Антонио ди Пиетро.

Споделяне

Още от Свят