6 общини ще бъдат включени в пилотната фаза на проект "От социално подпомагане към заетост"

От есента 6 общини ще бъдат включени в пилотния проект на Министерство на труда и социалната политика "От социално подпомагане към заетост", съобщи вицепремиерът Лидия Шулева на среща с областния управител на Сливен и кметовете от областта.

Котел, Белоградчик, Разград, Мадан, Сатовча и Ихтиман са общините, в които ще започне дейността на пилотната фаза. Проектът предвижда осигуряване на заетост за дългосрочно безработни / повече от 1 година /. Така средствата за социални помощи ще бъдат трансформирани в заплати, поясни социалният министър.

Министерство на труда и социалната политика ще предложи 40 вида дейности. Началната заплата ще бъде между 100 и 120 лв. и ще бъдат изплащани всички осигуровки.

Общо 2440 души ще бъдат обхванати в пилотната фаза на проекта. Програмата ще бъде финансирана от държавния бюджет и е за срок от 3 години.

По време на днешното посещение на виципремиера Лидия Шулева в Сливен общинското ръководство я запозна с недостига на средства за социални плащания и ѝ връчи писмо с разчетите на социалната служба за социално подпомагане.

Начислените и неразплатени до момента средства са за 1, 387 596 лв, а очакването е до края на годината е сумата да нарасне на 1 850 000 лева, което означава, че службата ще приключи бюджетната година с неразплатени помощи за 3-4 месеца.

На срещата в кметството заместник-кметът по икономическите въпроси Радостин Койчев и Лидия Шулева констатираха, че до момента парите за социалните плащания от страна на министерството и общината се осигуряват според приетия бюджет.

Недостигът според Койчев се формира от непрекъснато увеличаващия се брой на лицата, които отговарят на изискванията за получаване на социални помощи, от издължени от тазгодишния бюджет на общината пари за миналата година в размер на 207 000 лева и заложения бюджетен дефицит.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?