60 дни ЕС ще гледа под лупа китайския текстилен внос

Страните вносителки на китайски текстил би трябвало да бъдат предпазливи и да изчакат поне една година преди да задействат мерки за ограничаване на вноса. Това заяви генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Супачай Паничпакди в интервю за в. “Уолстрийт джърнал Юръп”, цитиран от Франс прес в понеделник.

"Необходимо е да се направи малко по-разсъдлив преглед на цифрите" на износа на китайски текстил за САЩ и Европейския съюз, заявява Супачай Паничпакди. Според генералния директор на СТО наличните данни са само за няколко месеца и не са достатъчни, за да може да се определи въздействието на този износ върху световната търговия.

По-късно през деня Европейската комисия реши официално да започне разследване за девет категории китайските продукти, чийто внос в ЕС е нараснал "обезпокоително", откакто бяха премахнати квотите на 1 януари тази година.

Пълното проучване на съмненията за това, че евтиният внос на китайски текстил "наводнява" европейския пазар и му влияе неблагоприятно, ще трае 60 дни, предаде АФП. Търговските министри на ЕС обаче изразиха несъгласието си с предприемането на спешни мерки за ограничаване на вноса.

"Трябва спешно да се справим с това. Не изключваме и защитни мерки", заяви заместник-външният министър на Люксембург Никола Шмит, чиято страна в момента председателства ЕС.

Значителен натиск върху Брюксел за въвеждане на защитните мерки срещу китайския текстилен внос оказват страните от ЕС, които все още имат силна текстилна промишленост. Въпреки призивите на 13 страни, сред които Италия, Франция, Португалия, Полша и Литва, търговските министри от ЕС не успяха да постигнат споразумение за въвеждането на временни ограничения за вноса.

Споделяне

Още от Бизнес