60 хил. лв. ни струва охраната на митинга на “Атака”

60 хил. лв. струва на държавата охраната на вчерашния митинг на “Атака”, съобщи в петък министърът на вътрешните работи Румен Петков. Протестиращите са останали до 20.15 часа, въпреки че Столична община е дала разрешение за митинга до 17.00 часа, уточни Петков в интервю за бТВ. Полицията е установила сериозни нарушения в организацията на протеста и в края на деня са задържани четирима души. Двама от задържаните нямат навършени 16 години, каза министърът.

Според заместник-председателя на парламентарната група на “Атака” Павел Шопов сблъсъците с органите на реда са били предизвикани от полицията. Той уточни, че привържениците им били готови на много по-радикални действия , но ръководството на “Атака” успяло да ги удържи.

“Атака” продължава и в петък протестите срещу американските военни съоръжения в България. Парламентарната група ще се опита за втори път да внесе в Американското посолство декларацията си срещу базите, след неуспеха на лидера на партията Волен Сидеров и негови съпартийци да направят това в четвъртък. В декларацията се настоява за провеждане на национален референдум за базите, които “Атака” смята за вредни.

Ръководството на “Атака” определи като успешни проведените в четвъртък протести,  защото основната цел била постигната. А тя, според Павел Шопов, била да се види и разбере, че в България има много хора, които не са съгласни с разполагането на американски военни бази на българска територия.

От “Атака” отново обвиниха медиите, че омаловажават техния протест, като умишлено занижават броя на тези, които са протестирали. Според Шопов, във вчерашния протест са се включили около 7-8 хиляди души, а медиите са съобщили, че са участвали само около 1500 души, каквито са и данните на полицията.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?